„Rusi htjeli da pomognu Asanžu da pobjegne“

Ruske diplomate sastale su se nekoliko puta sa ljudima bliskim Džulijanu Asanžu, kako bi mu pomogli da pobjegne iz Velike Britanije.

To je objavio Gardijan, a prenio Nedeljnik.

Plan je, navodno, da osnivač Vikiliksa napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu i da se helikopterom prevezu u neku drugu državu.

Jedna od najrealnijih destinacije je Rusija, gdje Asanž ne bi bio u opasnosti od ekstradicije SAD. Nakon nekoliko analiza, plan je otkazan, jer je ocijenjen kao previše rizičan.

Ta operacija je u prvobitno zakazana za Božićnu noć 2017.

Izvori iz ekvadorske ambasade istakli su Fidela Narveza kao ključnog za komunikaciju Asanža i Moskve, što je Narvez u intervjuu za Gardijan negirao, rekavši da je samo dva puta posjetio rusku ambasadu u Kesingtonu i to kao učesnik otvorenih javnih susreta u vezi sa aferom „Skripalj“.

Gardijan je naveo i da su četiri izvora iz ambasade Ekvadora potvrdila da je Kremlj bio spreman da ponudi podršku tom planu, a da je u saradnji sa Rusijom razmatrana i mogućnost da Asanž brodom otputuje u Ekvador.

To nije prvi put da Asanž priželjkuje azil u Rusiji jer je navodno vizu te zemlje tražio još 2010.

Otkrivanje umješanosti ruskih diplomata u planiranju operacije važno je zbog istrage koju SAD vode zbog navodnih pokušaja Rusije da utiče na rezultate američkih izbora, a za tu istragu Asanž je jedna od ključnih figura.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor