Search
Close this search box.

Rožajka nevjenčanog supruga tereti za otmicu djece

J.P. je o svom problemu obavijestila Ambasadu Njemačke u Crnoj Gori, gdje joj je preporučeno da je najbolja opcija da angažuje advokata, za kojeg ona, kako kaže, nema sredstava da platiTridesetčetvorogodišnja Rožajka, J.P. (ime poznato redakciji “Dana”), tvrdi da joj je nevjenčani suprug, Alžirac, J.B., prije osam dana u Njemačkoj, na silu oteo dvoje maloljetne djece, sedmogodišnju kćerku i petomjesečnog sina, kojeg je dobila u vanbračnoj zajednici sa J.B.. Ona je navodnu otmicu prijavila policiji, tužilaštvu i Centru za socijalni rad.

U izjavi datoj Centru za socijalni rad u Rožajama, kaže da je nakon sedam mjeseci boravka u Njemačkoj od tamošnjih vlasti dobila instrukcije da napusti tu zemlju, jer je prekoračila dozvoljeni boravak od tri mjeseca.

Dana, 7. januara ove godine, dok sam se pakovala, moj vanbračni suprug mi je na silu oteo zajedničkog sina i moju kćerku iz ranijeg braka. Istog dana me je otpratio do aerodroma kada sam se vratila u Crnu Goru. Dok sam se nalazila na aerodromu u Berlinu, pokušavala sam da objasnim tamošnjim vlastima koji su pregledali moje putne isprave da mi je oteto dvoje djece, ali nisam uspjela jer ne znam da govorim njemački jezik – stoji u izjavi J.P., datoj Centru za socijalni rad u Rožajama. Ona dalje navodi da, od kada se vratila u Rožaje, pokušava da kontaktira J.B. putem telefona koji joj je dostupan ali, kako tvrdi, on joj se ne javlja.

Od kada sam kročila na tlo Crne Gore, sa bivšim suprugom nemam više nikakav kontakt, jer se ne javlja na moje pozive. Mnogo sam zabrinuta za djecu i njihovu sudbinu. Sve što znam o njima jeste to da kada ih je oduzeo od mene, poveo ih je kod svoje prijateljice iz Ukrajine koju je upoznao tokom trajanja naše zajednice, a koja već ima jedno svoje dijete. Mnogo mi je teško da izdržim pritisak i sve sumnje koje me obuzimaju, s obzirom na to da ne znam kako da dođem do svoje djece, iz razloga što mi je zabranjen ulazak u Njemačku zbog prekoračenja boravka – stoji u zapisniku Centra za socijalni rad.

J.P. koja živi u teškom siromaštvu, a kojoj je humanitarna organizacija –Hilal- obezbijedila krov nad glavom, ističe da je u Njemačku otišla kako bi zasnovala zajednicu sa J.B., kojeg je ranije upoznala putem Fejsbuka, a sa kojim se, kako tvrdi, sporazumijevala srpskim jezikom.

– Cilj mi je bio da moje dvije kćerke spasim od gladi i bolesti pa sam se odlučila da odem u Njemačku, gdje sam živjela u vanbračnoj zajednici. Taj čovjek je u početku bio dobar prema meni i mojoj djeci, a kada je upoznao izvjesnu T.Z., porijeklom iz Ukrajine, sve se promijenilo, pa je počeo da me maltretira psihički i fizički. Zbog nasilja u porodici sam ga prijavljivala tamošnjoj policiji, ali s obzirom da ne poznajem njemački jezik, nisam uspjela da se izborim da J.B. plati za svoja nedjela. Policija je dolazila u naš zajednički stan i J.B. je nekoliko puta bio kažnjavan i sve se na tome završilo – izjavila je J.P. koja sumnja da ju je J.B. prijavio policiji zbog prekoračenja boravka u Njemačkoj.

Nadležni ćute

“Dan” je, u vezi ovog slučaja, pokušao dobiti informacije od policije i Centra za socijalni rad. Međutim, na dosptupne kontakte nijesu odgovarali.

Ona je dodala da njena djeca teško mogu da prežive bez nje jer su navikli na život sa njom.

Ja nemam novca za angažovanje advokata u Njemačkoj, pa molim nadležne vlasti u Crnoj Gori da mi pomognu kako bih povratila moju djecu. O svemu sam obavijestila Centar za socijalni rad, policiju i tužilaštvo. U Centru za socijalni rad su mi obećali da će policija pokrenuti istragu preko Interpola, ali ja u ovom paklu ne mogu da živim. Zato molim sve ljude dobre volje da mi pomognu novčanim prilozima kako bih angažovala što prije advokata, koji bi pokrenuo postupak. Moja kćerkica ne zna njemački i ja mislim na njih svakoga trena. Plašim se najgoreg, da moja djeca ne budu prodata u bijelo roblje, ukoliko državni organi Crne Gore najhitnije ne reaguju. J.B. nije vodio mnogo računa o mojoj djeci i njegovom sinu dok smo bili zajedno, ali je sada odjednom dobio potrebu da mi uzme zajedničkog sina i moju kćerku – zaključuje J.P., tvrdeći da je o svom problemu obavijestila Ambasadu Njemačke u Crnoj Gori, gdje joj je preporučeno da je najbolja opcija da angažuje advokata, za kojeg ona, kako kaže, nema sredstava da plati.

Pomoć J.P. se može izvršiti na žiro račun broj 530-0100100063730-43, kod NLB Montenegro banke na ime J.P.. Isto tako, uplate iz inostranstva se mogu izvršiti na IBAN CODE: ME25530013050006540119, NLB Banka AD Podgorica, takođe na ime J.P.

IZVOR:DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor