Rožaje : Direktor ukinuo ruski jezik

Profesor rožajske Gimnazije “30. septembar” Redžep Nurković prijavio je direktora Fejza Murića inspekciji i Ministarstvu prosvjete, zbog, kako navodi, kršenja zakona i svojevoljnog ukidanja predmeta ruski jezik.

Profesor ističe da je time uskraćen za normu od 13 časova, te da direktor pokušava da ga proglasi tehnološkim viškom.

“Ministarstvo se iz godine u godinu grčevito bori da očuva norme časova nastavnom osoblju u svim ustanovama, a kadrovi-direktori, poput Murića, lažiraju podatke o raspoloživim časovima i zatečenim nastavnim osobljem, pa time pokušavaju stvoriti tehnološke viškove. Gaseći izučavanje ruskog jezika, Murić pokušava da me proglasi tehnološkim viškom kako bi sproveo svoje interese u zapošljavanju familije i svojih miljenika, uvodeći novi predmet u škol”, tvrdi Nurković, ističući da je o ponašanju Murića obavijestio ministra prosvjete Damira Šehovića, prosvjetnu inspekciju, direktora inspekcijske službe i ombudsmana.

Nurković tvrdi da je duže vrijeme izložen mobingu od strane Murića, te da se obratio prosvjetnoj inspekciji u nadi da će otkloniti nepravilnosti u njegovom radu, ali da inspektori Nijaz Mujević i Boško Lazarević, koji su obišli gimnaziju, ništa nijesu preduzeli.

On tvrdi da su inspektori konstatovali da prva grupa od pet učenika i druga grupa od 12 učenika više ne izučavaju ruski jezik, te da Murić nije smio da donese takvu odluku bez konsultacije školskih organa, školskog odbora, nastavničkog vijeća, savjeta roditelja i sindikata.

“Inspektori su konstatovali i to da Murić za ukidanje ruskog jezika nije tražio mišljenje i saglasnost resornog ministarstva ni Zavoda za školstvo. I pored toga, nisu ništa preduzeli protiv Murića, čak nisu donijeli ni mjere za otklanjanje nepravilnosti i nezakonitosti koje su konstatovali”, kaže on.

Nurković je naglasio da će o ponašanju Murića obavijestiti i Upravnu inspekciju, te da će protiv njega pokrenuti sudski spor kod nadležnog suda.

Murić je negirao optužbe Nurkovića, ističući da je postupao po zakonu.

On je kazao da je grupa roditelja iz dvije seoske škole od njega tražila da njihova djeca izučavaju njemački jezik, što im je i udovoljio, tvrdeći da oni na to imaju pravo.

“Profesor Nurković je zaposlen u Srednjoj stručnoj školi, a u gimnaziji obavlja dopunske časove i ove godine drži 11 časova ruskog jezika. Ja sam konsultovao kolege iz drugih srednjih škola i na osnovu njihovog iskustva, udovoljio sam zahtjevu roditelja i učenika da izučavaju njemački jezik”, kaže Murić.

Prosvjetna inspekcija je, dodaje on, po pozivu Nurkovića u dva navrata obišla školu.

“Inspektori su u vezi sa ovim konsultovali Zavod za školstvo, odakle im je dostavljeno mišljenje da učenici prvog razreda srednje škole mogu izučavati kao prvi strani jezik onaj koji su učili kao drugi u osnovnoj školi, uz organizovanje dodatne dopunske nastave. Učenici takođe mogu izučavati neki strani jezik kao drugi, iako ga nisu izučavali u osnovnoj školi, što takođe podrazumijeva dopunsku nastavu. Prosvjetna inspekcija je potom konstatovala da nema osnova za preduzimanje bilo kojih mjera protiv gimnazije i mene lično. Ocjena Nurkovića je krajnje tendenciozna i neprimjerena jer ja ne sprovodim nikakvu samovolju, već radim po zakonu”, kazao je Nurković.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor