Romi iz Pljevalja traže bolje uslove za život

Romi su se  okupili ispred zgrade Opštine Pljevlja u znak protesta zbog loših uslova života u kojem žive, ali i, kako su istakli, nebrige nadležnih institucija  za njihove probleme. Po njihovim riječima  Međunarodni dan Roma dočekuju u ekstremnoj bijedi i siromaštvu.

Romsko naselje Trlica ima oko sedamdeset stanovnika inalazi se ispod deponije laporca Jagnjilo i  deponije sanitarnog otpada grada Pljevalja.

Predstavnik ove romske zajednice Kastriot Murataj, rekao je da su došli ispred zgrade Opštine Pljevlja, da predsjedniku Opštine Mirku Đačiću čestitaju najveći pravoslavni praznik, da ga konačno upoznaju jer on nikada nije našao za shodno da dođe u njihovo naselje i da se uvjeri u to kao oni žive. Smatraju ga, kaže Murataj i svojim predsjednikom pošto su i oni građani Pljevalja.

Iz romskog naselja ima oko 12 đaka koji redovno pohađaju osnovnu školu. Ta djeca ugrožena jer zbog nemanja vode ne mogu redovno održavati ličnu higijenu, pa su na neki način stigmatizovana u školi, jer druga djeca se neće družiti sa malim Romima ako su u školu došli u prljavoj garderobi, naglasio je  Murataj.

Stanovnica ovog romskog naselja Ljerija Kajtazaj rekla je da su stanovnici ovog naselja diskriminisani u odnosu na ostalo stanovništvo, da žive u ekstremno lošim uslovima nedostojnim čovjeka u dvadesetprvom vijeku. Istakla je da nema pomoći od predstavnika Opštine Pljevlja, do koga je nemoguće doći, kao da oskudijevaju u svemu i nemaju odjeće, obuće, hrane i svega ostalog što je potrebno da se preživi.

Sa svih strana smo okružrni deponijom laporca i smeća iz koga izdvajamo sekundarne sirovine od čije prodaje  preživljavamo. Veliki problem su prašina koja se širi sa deponije i smrad sa deponije komunalnog otpada. Zbog toga su djeca iz naselja vrlo često bolsena, zdravlje ime je ozbiljno narušeno i stalno ih vodimo po domu zdravlja i bolnici. Niko od Roma iz ovog naselja ne radi ni u jednoj državnoj instituciji ili društvenom ili privatnom preduzeću, što dodatno otežava život na ovom mjestu. Jednostavno, niko na obraća pažnju na nas i mi izgleda nismo ničija briga, kazala je  Kajtazaj.

Kajtazja je dodala da naselje nama uredno snadbijevanje vodom, koja ineče iz gradskog vodovoda već mjesecima nije ispravna za piće,  i da su prinuđeni smo da kilometrima idi i da u i u bidonima donose vodu za kuvanje i piće.

Izvor i foto: pvportal.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor