Roditelji rizikuju živote djece da ne bi selo ostalo bez škole

Uprkos upozorenjima od strane nadležne inspekcije da objekat petorazrednog Područnog odjeljenja OŠ „Donja Lovnica“ u rožajskoj Mjesnoj zajednici Ćosovica, usled teških oštećenja i nekvalitetne gradnje, nije za upotrebu, više od 20 učenika i ove školske godine nastavu pohađa u ovom krajnje neuslovnom školskom objektu. Kako saznajamo, roditelji su protiv zatvaranja ovog školskog objekta iz straha da škola nikada više neće biti napravljena u ovom selu. Predsjednik MZ Emir Kuč za „Dan“ kaže da je strah roditelja da će Ćosovica ostati bez škole opravdan.

    Foto:Dan, Vera Ratković

Iz tog razloga, a i zbog udaljenosti matične škole u Donjoj Lovnici, roditelji su na sopstvenu odgovornost odlučili da se njihova djeca školuju ovdje i pored toga što u ovoj školi nema ni najosnovnijih uslova za održavanje nastave. Osim toga, oni su odlučni da ne šalju djecu u matičnu školu zbog surovosti klime koja ovdje vlada tokom zime, što je opravdano, jer mala djeca ne bi mogla sama da putuju dva kilometra kroz sniježne namete da bi došla do autobuske stanice odakle bi bila prevezena do škole u Donjoj Lovnici. Vjerujemo da nikom nije u interesu, pa ni Ministarstvu prosvjete da ovu školu zatvori i dovede ovdašnje stanovništvo u težak položaj – kaže Kuč, podsjećajući da je ministar prosvjete iz prethodne vlade Damir Šehović obećao da će uložiti oko 100.000 eura za izgradnju školskog objekta u ovom selu.

Za ovakvo stanje najvišu odgovornost snosi doskorašnji direktor OŠ „Donja Lovnica“, koji je pravio greške sa megalomanskim projektima, ali se nadamo da će ovo pitanje biti riješeno – kaže Kuč, ističući da je predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović nedavno obećao da će pomoći izgradnju objekta škole sa 20.000 eura, ukoliko resorno ministarstvo pokrene projekat.

Vršilac dužnosti direktora OŠ „Donja Lovnica“ Hajrija Muković najavljuje da će pokrenuti pitanje zatvaranja Područnog odjeljenja u Ćosovici, uz konsultaciju sa resornim ministarstvom. Ona naglašava da je škola u Ćosovici u katastrofalnom stanju, ističući bojazan za bezbjednost učenika i nastavnog osoblja.

Zaista se radi o krajnje neuslovnom prostoru, koji je sklon urušavanju, s obzirom na to da nema ni betonske ni metalne konstrukcije. Zidovi su popucali i uništeni od vlage, stolarija je u fazi urušavanja, patosi su praktično neupotrebljivi, kao i školski namještaj. Učionice se zagrijavaju na primitivan način, odnosno furunama, a djeca koriste poljski toalet. Isto tako i električne instalacije su dotrajale pa strahujemo da ne dođe do požara. Požar vreba i iz prostorije koja služi kao zbornica, koja se takođe zagrijava furunom, a u kojoj ne postoji odvod za dim – ističe Muković.

Ona dodaje da razumije strah roditelja da će Ćosovica ostati bez školskog objekta, ali postoji i strah da može doći do nesreće koja bi sigurno bila sa katastrofalnim posledicama.

Roditelji kažu da je bolje da im djeca idu i u ovakvu školu nego da putuju do Donje Lovnice iako smo mi, upravo iz bezbjednosti, insistirali da djeca pohađaju nastavu u matičnoj školi. Pomoćno osoblje je donekle saniralo zidove iz kojih se širi vlaga i niču pečurke, prekrivajući ih drvenim letvama. Time se naravno nije dobilo na kvalitetu jer između patosa i zidova zjape rupe koje izazivaju jezu. U školi ima vode, ali ona nije upotrebljiva za piće, što dodatno otežava uslove rada u ovom objektu – pojašnjava Hajrija Muković.

Izvor:Dan,Vera Ratković

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor