Roditelji, pažnja: Spineri rizični po zdravlje djece

Spiner, igračka koja je prošle godine izazvala pravu epidemiju među djecom širom svijeta, može predstavljati zdravstveni rizik, objavila je Evropska komisija u redovnom godišnjem izvještaju o opasnim proizvodima.

Trokraka spravica, nalik na propeler, može se vrtjeti na prstu, prebacivati s jedne ruke na drugu ili se jednostavno koristi kao „zanimacija“ za ruke.

Ljubitelji igračke kažu da je jako zarazna i da pomaže u ublaživanju stresa. Međutim, pošto spineri često imaju ugrađenu bateriju, Evropska komisija smatra da predstavljaju rizik za djecu, jer se lako mogu domoći baterije i progutati je.

Evropska komisija je prošle godine s tržišta povukla 11 modela spinera zbog toga što nijesu ispunjavali evropske bezbjednosne standarde za igračke.

Komisija svake godine objavljuje izvještaj o opasnim proizvodima na tržištu koje treba zabraniti, povući s tržišta ili na njih upozoriti. Na listi se može naći sve od igračaka, odjeće i kozmetike, do automobila i mašina.

Najčešće se, ipak, radi o igračkama, jer često imaju sitne djelove kojima se mala djeca mogu ugušiti ili sadrže opasne hemikalije.

Prošle godine najviše takvih proizvoda, 53 odsto, proizvedeno je u Kini, a 26 odsto ih je bilo iz EU.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor