Search
Close this search box.

“Revizija biračkog spiska u CG nije sprovedena”

Većina preporuka OEBS/ODIHR-a nakon parlamentarnih izbora u avgustu 2020., kao i niz preporuka koje su prethodno bile na čekanju, ostaju neriješne, navela je Evropska komisija u godišnjem izvještaju o Crnoj Gori. Navodi se da nije sprovedena nikakva sveobuhvatna revizija za povećanje povjerenja javnosti u birački spisak.

Kako se navodi u izvještaju EK, neispunjene preporuke uključuju one vezane za reviziju biračkog spiska, mjera protiv zloupotrebe državnih resursa, kao i određena ograničenja prava glasa.

“Pored ispunjavanja preporuka OEBS/ODIHR, Parlamentarni odbor za izbornu reformu imao je mandat da predlaže nove zakone o izboru poslanika i odbornika, biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i registru prebivališta”, navodi se u izvještaju.

Odbor je, kako se navodi, trebalo da razmatra i odluku o održavanju lokalnih izbora u svim opštinama u jednom danu, kao i etički kodeks za izbornu kampanju.

“Takođe, Odbor je imao zadatak da analizira sprovođenje i predloži eventualne izmjene i dopune Zakona o ličnoj karti i Zakona o crnogorskom državljanstvu. Kao i predlaganje mjera za jačanje profesionalizma i transparentnosti rada Državne izborne komisije (DIK) i Agencije za borbu protiv korupcije (ABK)”, navedeno je u izvještaju.

Evropska komisija napominje da ni po jednom od ovih pitanja nije postignut napredak.

“Štaviše, nije sprovedena nikakva sveobuhvatna revizija za povećanje povjerenja javnosti u birački spisak, na primjer kroz sprovođenje provjera na terenu. Prethodne optužbe o dvostruko registrovanim glasačima u jednoj ili više zemalja regiona moraju detaljno da istraže nadležni organi”, navedeno je u izvještaju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor