Rekonstrukcija TE Pljevlja osjetljivo pitanje

Povodom različitih informacija koje se pojavljuju u javnosti vezanih za ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja, Ministarstvo kapitalnih investicija smatra da je planirana rekonstrukcija izuzetno osjetljivo pitanje i da nikako ne treba da bude predmet dnevno-političkih sučeljavanja i ubiranja političkih poena.

Mišljenja smo da treba naći trajno rješenje kako za stabilnost energetskog sistema Crne Gore, tako i za ekonomsku budućnost Pljevalja. Konzorcijum izvođača nas je obavijestio da planirani iznos od 54 miliona eura, na koji su se obavezali prihvatanjem projektnog zadatka, neće biti dovoljan za kompletnu ekološku rekonstrukciju kojom bi se zadovoljili ekološki parametri definisani od Evropske energetske zajednice u smislu smanjenja štetnih gasova, čestica prašine i koeficijenta efikasnosti. Zbog toga je konzorcijum tražio dodatna sredstva, a iznos sredstava je još u fazi usaglašavanja“, navodi se u saopštenju MKI.

Suštinski problem vezan za rad TE Pljevlja, kako dodaju u saopštenju, predstavlja emisija CO2 na čije smo se smanjenje kao država obavezali otvaranjem Poglavlja 15 za pristup Evropskoj Uniji.

„Zbog trenutnih kretanja na svjetskim berzama, cijena CO2 kredita je dostigla vrijednost veću od 60 eura po emitovanoj toni, a fjučersi se kreću više od 100 eura po emitovanoj toni, čime proizvodna cijena iz TE Pljevlja postaje apsolutno nekonkurentna. Zbog toga smo mišljenja da, uz detaljnu ekonomsko-socijalnu analizu i poštovanje preuzetih obaveza, uz predlog održivog rješenja i saradnju sa našim evropskim partnerima, definišemo strategiju kojom bi, za ograničeno vrijeme, produžili rad TE Pljevlja po sadašnjem režimu, a u međuvremenu sredstva planirana za ekološku rekonstrukciju uložili u projekte proizvodnje zelene energije i započinjanje investicionih aktivnosti koje bi značajno unaprijedile ekonomski položaj stanovnika Pljevalja“, naglašavaju u Ministarstvu.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor