Regionalni Evroatlantski Kamp (REACT) deseti po redu održaće se od 25. do 29. avgusta na Žabljaku

Regionalni Evroatlantski Kamp (REACT) deseti po redu održaće se od 25. do 29. avgusta na Žabljaku, saopšteno je iz Alfa Centra.

Iz te nevladine organizacije poručuju da će realizacijom te jedinstvene ljetnje škole već desetu godinu daju svoj doprinos obrazovanju i edukaciji mladih ljudi na teme evropskih i evroatlantskih integracija, regionalne saradnje i stabilnosti, vojske, odbrane i diplomatije.

„Ovogodišnji kamp je obogaćen temama vladavine prava i jačanja demokratije u zemljama regiona. Na raspisani poziv za učešće prijavilo se 328 kandidata iz 29 zemalja. Ekspertski savjet je odabrao 35 kandidata iz Crne Gore i 55 iz inostranstva, tako da će, uz 29 uvaženih predavača, ovo biti najbrojniji kamp do sada“, navodi se u saopštenju.

Za pet dana kampa biće održano 16 predavanja, 11 panel diskusija, dvije radionice i debata a učesnike očekuju sportski i kulturni program.

„Predavači na kampu su, kao i ranijih godina predstavnici NATO-a, državnih institucija Crne Gore i zemalja članica NATO-a, predstavnici diplomatske zajednice, ugledni profesori sa više medjunarodnih univerziteta, lideri političkih partija, organizacija civilnog društva i medija“, poručuju iz Alfa Centra.

Među predavačima su i Ivan Brajović predsjednik Skupštine Crne Gore, Milan Roćen bivši ministar vanjskih poslova, Genci Nimanbegu potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Dragan Pejanović Nacionalni Koordinator za NATO, Pol King iz NATO Odsjeka za javnu diplomatiju, ambasadori Veselko Grubišić i Hans Ginter Matern, general Robert Hjuston komandant NATO štaba u Sarajevu, Erik Baktai savjetnik u ministarstvu vanjskih poslova Mađarske, Aleksa Bečić predsjednik Demokrata, Dritan Abazović predsjednik Ure,  i mnogi drugi.

Predsjednik Ekspertskog Savjeta REACT-a Aleksandar Dedović kazao je da ga raduje što su i ove godine na kampu okupili predstavnike javnog i civilnog sektora, lokalne samouprave, biznis i medija partnera iz Crne Gore.

„Ističem da se veliki broj mladih ljudi, koji su kao studenti pohađali REACT, već sada nalazi na odgovornim mjestima na kojima se donose odluke od značaja za budućnost  Crne Gore I regiona. Među njima je 11 poslanika, 3 pomoćnika ministra, sedam glavnih urednika i devet novinara, 17 menadžera u organizacijama civilnog sektora i biznis kompanijama, kao i 18 rukovodilaca u političkim partijama. Siguran sam da će prijateljstvo, znanje i iskustvo koje u avgustu ponesu sa Žabljaka imati veliki pozitivan uticaj ne samo na njihove živote i karijere već i na stabilnost i demokratski razvoj  Crne Gore i regiona”, kazao je Dedović.

Realizaciju ovogodisnjeg kampa su podržali Vlada Crne Gore i Opština Žabljak, Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, Ambasada Njemačke u Crnoj Gori, NATO Odsjek za javnu diplomatiju, MDI, “Plantaže”, Nacionalna turistička organizacija kao i TO Žabljak.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor