Region pred novim talasom migranata

Susjedne zemlje spremaju se za novi talas migranata, koji kao rutu koriste i onu koja prolazi preko naše zemlje. Zato je juče Vlada Republike Srpske predložila potupno zatvaranja granica.

Samo prošle godine u Centru za azilante prijavilo se oko 850 migranata, a godinu ranije – duplo manje.

Najveći problem za Crnu Goru je što dio migranata iz BIH bude vraćen u Crnu Goru. Sa druge strane, nadležni kažu da albanska strana ne poštuje u potpunosti sporazum o readmisiji, odnosno da ne prihvataju vraćanje migranata koji su upravo iz te države ušli u Crnu Goru.

Da broj izbjeglica koji iz Albanije prelaze u Crnu Goru raste, primijećuju i stanovnici pograničnih područja, koje je obišla ekipa RTCG.

Mještani pričaju da granicu prelaze porodice sa djecom.

„Mislim da u zadnjih pola godine baš ima znatno znatno više iz Sirije, iz Pakistana su isto bili, ali najviše iz Sirije“, kazala je jedna od mještanki.

Naime, novi put migranata otvorio je stari lančani problem. Traži se jači nadzor granice, a Republika Srpska od vlade u Sarajevu zahtijeva pojačane mjere.

„Tražimo od predsjedništva BIH da uz angažman Oružanih snaga omogući apsolutnu kontrolu granice i apsolutnu sigurnost, tako da, ako govorimo o mjerama, onda to treba da bude i zatvaranje granice za migrante“, kazala je premijerka Srpske, Željka Cvijanović.

Sve je počelo formiranjem nove izbjegličke rute koja vodi iz Grčke, preko Albanije i Crne Gore do Bosne i Hercegovine.

Kako bi pomogla zatvaranje te rute, mađarska vlada ranije je najavila da će donirati Crnoj Gori bodljikavu žicu za pokrivanje 25 kilometara državne granice.

Prema nezvaničnim podacima, između Grčke i Albanije, trenutno nalazi skoro 60 hiljada izbjeglica.

Izvor i foto: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor