Search
Close this search box.

Realizovano preko 60 aktivnosti tokom “Dana nauke i inovacija 2022”

Nakon četvorodnevnog intezivnog programskog sadržaja manifestacije “Dani nauke i inovacija 2022”, sinoć je u Nikšiću programom “Gledanje u zvijezde” i zvanično zatvoren ovogodišnji centralni događaj Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

“Deseto jubilarno izdanje Festivala pod sloganom “Maštaj, kreiraj, inspiriši”, poslije dvogodišnje pauze, ponudilo je preko 60 aktivnosti i sadržaja, u čak 12 crnogorskih gradova. Ove brojke predstavljaju svojevrstan rekord kada je u pitanju zastupljenost kako programa tako i lokacija na kojima su sadržaji realizovali”,saopšteno je iz Ministarstva.

Posjetioci Festivala imali su priliku da se bolje i bliže upoznaju sa sveprisutnošću nauke, koliko je zanimljiva i uvijek inspirativna, kao i sa činjenicom da i dalje postoji mnogo pitanja na koja nemamo odgovor.

“Fenomenalna prezentacija na temu “mjerenja onoga što ne možemo da vidimo”, izložbe Centra za promociju nauke, posjete osnovaca Akvarijumu Boka i lokalitetu Duklja, kviz znanja “Brejneri”, koncert benda fizičara iz Cerna – samo su neki od sadržaja, koje je crnogorska publika imala priliku da vidi na ovogodišnjim “anima nauke i inovacija”, navodi se u saopštnju.

Radionice i časovi za učenje programiranja i programskih jezika, razvoj video igara i robotiku, gejming i zanimanja u oblasti gejminga, organizovane su širom Crne Gore.

“Koncept inovacija se ove godine prvi put pojavljuje kao dio manifestacije i odražava stremljenje Crne Gore ka razvoju pametne specijalizacije. Ovogodišnje izdanje festivala u dijelu inovacija obilježila je konferencija na temu implementacije koncepta pametne specijalizacije u Crnoj Gori, dok su na Sajmu projekata u oblastima pametne specijalizacije, predstavljeni inovativni projekti”, navodi se u saopštenju.

Na stručnim panelima, predstavnici donosilaca odluka, privrede, inovacionog ekosistema, akademskog svijeta i međunarodne zajednice, raspravljali su o značaju inovacija za ekonomski razvoj Crne Gore, kao i o budućnosti inovacionog ekosistema u Crnoj Gori.

“Festival je takođe obuhvatio i dane otvorenih vrata crnogorskih univerziteta, kao i prezentacije inovativnih rješenja iz oblast blockchain-a, vještačke inteligencije, senzorskih i dronskih tehnologija, a posjetioci su, kroz interaktivne radionice, naučili nešto više i o primjeni novih ICT trendova i značaju transfera tehnologija sa inostranim ekosistemima”, kazali su iz Ministarstva.

Kazali su da su sa sjajnim prijateljima i partnerima, u prethodna četiri dana  najraznovrsnijim sadržajima promovisali nauku i važnost inovacija za cjelokupan društveni i ekonomski razvoj.

“Naročito zahvalnost dugujemo pokrovitelju Festivala – brendu FIVEG, kao i svima koji su nam se pridružili u proslavi uloge koju nauka i tehnologija imaju u društvu, kroz okupljanje ljudi, stvaranje novih iskustava, radost novih otkrića i rasvjetljavanje ključnih pitanja koja oblikuju našu stvarnost i budućnost”, kazali su iz Ministarstva.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor