Reagovanje Mešihata Islamske zajednice : Minić cinizmom prikriva činjenice

Direktor bjelopoljske Direkcije za izgradnju i investicije, Milanko Minić, neprimjerenim cinizmom pokušava da istorijske činjenice i nepravdu svede na mit, relativizujući i prikazujući moralno prihvatljivim prekopavanje posmrtnih ostataka na tuđoj imovini, saopšteno je iz Mešihata Islamske zajednice.

                        Islamska zajednica : Čaršijska džamija nekad

Oni su reagovali na izjavu Minića koji je kazao da se gradski trg u Bijelom Polju rekonstruiše u gabaritima koji su definisani još 50-ih godina prošlog vijeka, kao i da je slučaj pronađenog skeleta tokom radova  nešto što se dešava u svim gradovima.

Iz Islamske zajednice su kazali da povodom prekopavanja muslimanskog groblja u centru Bijelog Polja i upornog pokušaja relativizovanja štete koja se nanosi Islamskoj zajednici i viševjerskoj tradiciji u Bijelom Polju i šire, od strane odgovornih u lokalnoj vlasti, prinuđeni da javnosti ukažu na nekoliko činjenica.

Minić, kako tvrde, cio slučaj pokušava da prikaže kroz jedan pronađeni skelet „i izbjegavajući činjenice na koje duže vrijeme ukazujemo najavljuje da će se radovi nastaviti bez obzira na groblje i pitanje imovine koja je nepravedno oduzeta Islamskoj zajednici“.

„Gospodin Minić neprimjerenim cinizmom pokušava istorijske činjenice i nepravdu svesti na mit, relativizovati i prikazati društveno, pravno i moralno prihvatljivim prekopavanje posmrtih ostataka na tuđoj imovini. Po njemu je trajno zacementiranje posmrtmih ostataka granitom nešto što bi trebalo prihvatiti kao opšti interes“, navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da zbog javnosti i istine, a ne zbog gopspodina Minića i lokalnih bjelopoljskih vlasti, podsjećaju da je Čaršijska džamija u Ašik mahali, u centru Bijelog Polja, sagrađena krajem XVII vijeka.

„Oštećena je bombardovanjem savezničkih snaga 1944. godine. Nakon Drugog svjetskog rata džamija i groblje oko nje su porušeni a zemljište oduzeto, da bi se nešto kasnije na njemu sagradio park sa spomenikom palim borcima u NOR-u. Brojni zahtjevi i inicijative Islamske zajednice za pravičnim rješenjem vakufske imovine i mezarja odbijeni su od strane lokalnih vlasti u kontinuitetu za što posjedujemo i dokumentaciju“, navode iz Islamske zajednice.

Oni su kazali i da posjeduju i fotografije džamije koje su, kako navode, spremni da dostave javnosti, „jer za razliku od vinovnika mi u Islamskoj zajednici ne sumnjamo da svi narodi u Crnoj Gori baštine poseban kulturološki kod sa uzvišenim pijetetom prema kostima pokojnika i rahmetlija“.

„Ovom prilikom još jednom pozivamo nadležne državne organe da brzo i adekvatno reaguju i stanu na put samovolji lokalne samouprave koja ozbiljno podriva međuvjerske i međunacionalne odnose, koji su suštinski opšti interes i praksa građana Bijelog Polja“, zaključuje se u saopštenju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor