Razvoj EPCG bazirati na zelenoj energiji

Razvoj Elektroprivrede (EPCG) mora se bazirati na zelenoj energiji, a to podrazumijeva prelazak na potpuno obnovljive izvore energije, čistiji vazduh bez dodatnih ulaganja i subvencija i pokretanje snažnog investicionog ciklusa, ocijenio je predsjednik Odbora direktora kompanije Milutin Đukanović.

On je na Samitu energetike SET 2021 u Trebinju, u okviru panela Investicioni ciklusi – gradnja novih enerhgetskih kapaciteta, kazao da se razvoj EPCG mora bazirati na pokretanju snažnog investicionog ciklusa gdje nema dodatnih troškova za građane, kao i stvaranju modela koji će omogućiti svim građanima da kroz posebne programe individualne proizvodnje struje ostvare benefite.

Đukanović je podsjetio da je u najskorijoj budućnosti u planu realizacija nekoliko projekata – hidroelektrane (HE) Komarnica od 170 megavata (MW), vjetroelektrane (VE) Gvozd 2 snage 50 MW, osmog agregat HE Perućica 54 MW i solarne elektrane (SE) Briska gora gdje bi se instalisana snaga kretala od 200 do 250MW.

„Na ovaj način bismo, u narednom četvorogodišnjem periodu, mogli realizovati ili privesti kraju realizaciju projekata gdje bi se ukupna instalisana snaga, koja sada iznosi 883 MW, povećala gotovo 100 odsto. Za svega četiri godine bismo izgradili onoliko energetskih objekata koliko u prethodnih 75 godina“, poručio je Đukanović.

Iz EPCG je saopšteno da je Samit energetike okupio predstavnike najznačajnijih energetskih subjekata regiona.

Na Samitu, koji se završava danas, govorilo se o energetskoj strategiji i energetskim klimatskim planovima u regionu, gradnji novih energetskih kapaciteta, nastavku liberalizacije tržišta električne energije u jugoistočnoj Evropi, reformi sektora daljinskog grijanja u regiji, hibridnoj energetskoj budućnosti, razvoju potencijala obnovljivih izvora energije, uslovima i preprekama za investiranje u sektor energetike.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor