Rast prihoda Mercator Grupe, pad zaduženosti

U prvom kvartalu ove godine Mercator Grupa zabilježila je rast normalizovane EBITDA 7,4 odsto, što je u ovom periodu iznosilo 47,3 miliona eura.

Prvi kvartal godine kompanija je završila sa dobiti 3,1 milion eura, što predstavlja 183,9 odsto rasta u odnosu na isti period prošle godine.

Prihodi od maloprodaje, kao osnovne djelatnosti Mercator Grupe, povećali su se za čak 8,9 odsto, u poređenju sa istim periodom 2019. godine.

„Uspjeli smo da obnovimo skoro 60 odsto prodajne mreže i ujedno mnogo ulažemo u kvalitet usluge, cijene i personalizovanu ponudu. Zbog toga naši tržišni udjeli rastu. Pored uspješnog poslovanja na nivou EBITDA i neto dobiti, Mercator Grupa je ponovo smanjila svoju zaduženost, jer je neto finansijski dug niži za 5,5 odsto u odnosu na prošlu godinu. U prvom kvartalu nastavili smo sa planiranim investicijama koje će i dalje osiguravati uspješan razvoj Grupe“, rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Krajem prvog kvartala relizovale su se ključne aktivnosti u procesu prenosa kompanije Mercator u Fortenova Grupu. Tada je Sberbank prenijela 1.123.803 akcije ili 18,53 odsto vlasništva na Fortenova Group TopCo.

Nadzorni odbor kompanije Mercator odobrio je finansijski aranžman sa Fortenova Grupom za reprogram finansijskih obaveza kompanije koji dospijevaju u junu, čime je ispunjen posljednji ključni preduslov za prenos udjela iz Agrokora u Fortenova Grupu.

Mercator je tada zaključio i izmenjeni sporazum u vezi sa dugom Superior Faciliti prema VTB Europe u iznosu od 80 miliona eura, koji dospijeva na otplatu. Time su se stekli svi uslovi da Mercator Grupa postane dio Fortenova Grupe.

Izvor:Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor