Raskinite ugovor o ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nabojša Medojević pozvao je izvršnog direktora Elektroprivrede (EPCG) Nikolu Rovčanina da ne krši zakon i da razmisli o javnom zagovaranju brutalnog kršenja obaveza Crne Gore prema Energetskoj zajednici (EZ).

Termoelektrana Pljevlja

– Nemojte više kršiti zakon. Nemojte tražiti od ove zemlje da ne izvršava svoje međunarodne obaveze, jer firma koja vam je povjerena nije u stanju da izvršava svoje – naveo je Medojević u otvorenom pismu, koje je Rovčaninu uputio u svojstvu građanina.

Istakao je da je primio pismo Rovčanina u kojem je naveo da je u skladu sa zakonom obavijestio Ministarstvo kapitalnih investicija o broju radnih sati koje je Termoelektrana (TE) Pljevlja iskoristila u prošloj godini i zbirno od 2018. godine.

– Bilo bi to hvale vrijedno poštovanje zakona da ste jednovremeno naložili da se obustavi rad postrojenja nakon utrošenih 20 hiljada radnih sati, koje se mogu iskoristiti u periodu od početka 2018. godine do kraja 2023. godine, što nijeste uradili – upozorio je Medojević i dodao da je TE temelj i oslonac energetskog sistema, ali da to nije razlog za kršenje zakona.

Medojević je podsjetio da su mediji ranije objavili da je Ministarstvo kapitalnih investicija obavijestilo Specijalno državno tužilaštvo (SDT) o sumnjama da je ugovor o ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja sa firmama Bemaks, BB solar, Dec internacional i Permonte nezakonito potpisan.

– Da li je to ugovor čiju realizaciju očekujete? Vi sada očekujete da će se primjenom, možda nezakonito potpisanog ugovora, čija je primjena odlagana deset mjeseci iz nepoznatih razloga, u narednih 14 mjeseci TE Pljevlja uskladiti sa propisanim standardima emisija i energetske efikasnosti do jula naredne godine – kazao je Medojević.

On je dodao da pretpostavlja da postoji pisana garancija izvođača radova da će se u julu naredne godine ostvariti jednovremeno propisani standard emisija u vazduh i propisana minimalna efikasnost elektrane.

– Ako imate garanciju objavite je. Ako je nemate, pozivam vas da odmah raskinete takav ugovor i pronađete realni način kako će se temelj i oslonac našeg energetskog sistema ostvarivati u budućnosti – naveo je Medojević u pismu.

Na kraju je zaključio da se nada da se Rovčanin ne zalaže da firma DPS-a Bemaks i firma Blaža Đukanovića dobiju 54 miliona eura novca građana za rekonstrukciju TE koja ne može obezbijediti poštovanje parametara iz ugovora sa EZ.

– Koji je smisao potrošiti 54 miliona da bi onda zatvorili TE – pitao je Medojević.

D.M.


Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor