Radulović: TE Pljevlja nema budućnost

Dešavanja u energetskom sektoru su još jedan primjer koji pokazuje da su neophodne temeljne promjene u Crnoj Gori i rekonstrukcija Vlade, kako bi se ona učinila funkcionalnom i ojačala kompetentnim kadrom, ocijenio je zamjenik predsjednika Pokreta za promjene i poslanik Branko Radulović.

On je Vijestima kazao da menadžment kompanija u većinskom vlasništvu države mora biti stručan, a izvršne funkcije treba birati nakon javnih konkursa.

”Neznanje i površnost, bezobrazluk i politikanstvo, igra sa sudbinama građana Pljevalja i cijele Crne Gore i sa novim stotinama miliona i milijardama eura kada je u pitanju budućnost Termoelektrane (TE) Pljevlja i energetskog sektora, ovih dana kulminira i hitno se mora prekinuti. Brojni funkcioneri od vodećih do onih po dubini su se i u ovom slučaju pokazali nedostojnim funkcije koju obavljaju. Za razliku od njih, Mladen Bojanić sa saradnicima i Nebojša Medojević u osnovi zastupaju ispravne stavove”, rekao je Radulović.

Podsjeća da su on i njegove kolege bili u pravu po pitanju budućnosti subjekata u energetskom sektoru, nudili su brojne studije i rješenja, procesuirali rezolucije, podnosili krivične prijave, ali uzalud.

”Posljednja je bila Rezolucija o zelenoj energiji, procesuirana krajem prethodne godine i krivična prijava protiv bivšeg premijera Duška Markovića i odgovornih funkcionera za protivzakonitu i pogrešnu tzv. ekološku rekonstrukciju TE, podnesena prije više od godinu”, navodi Radulović.

O ekološkoj rekonstrukciji TE su u posljednje vrijeme čuju različiti stavovi iz resornog Ministarstva kapitalnih investicija i Elektroprivrede (EPCG). Dok iz MKI kažu da bi taj posao mogao koštati i do 100 miliona, a ne bi dovoljno smanjio parametre zagađenja, iz EPCG kažu da će, ako se to ne uradi, uvoziti struju vrijednu više od 100 miliona eura godišnje…

Posao rekonstrukcije TE, za 54 miliona eura, bivša vlast je ugovorila sa kineskim DEC-om i podgoričkim firmama Bemax i BB Solar u suvlasništvu Blaža Đukanovića, sina predsjednika države Mila Đukanovića.

Radulović kaže da TE, poput Željezare Nikšić, Rudnika boksita, a i Kombinata aluminijuma, sa Đukanovićevim nasljeđem, postojećim odnosima, vlasništvu, globalnim tendencijama – nema budućnost.

TE Pljevlja će, kako dodaje, biti u pogonu izvjesni periodu skladu sa dogovorom sa Energetskom zajednicom, propisima EK i odlukama Samita u Glazgovu.

”Zbog praktičnosti taj dogovor će vjerovatno biti jedinstven za svih preostalih 12 TE na Zapadnom Balkanu. Da li u tom periodu treba izvršiti neki oblik ekološke rekonstrukcije, treba da pokaže studija izvodljivosti. Ukupna cijena proizvodnje električne energije iz TE, eventualna otplata kredita, CO2 penala i fjučersa ne smiju da pređu vrijednost tržišne vrijednosti električne energije. Nekonkurentnost TE i ukupna cijena električne energije iz nje će eksponencijalno rasti, tako da će ta cijena brzo dostići vrijednost veću od 200e/MWh”, upozorio je Radulović.

Navodi da TE snage oko 220MW troši više od milion tona uglja i produkuje više od dva miliona tona ugljendioksida (CO2).

”Danas, takođe postoje određene tehnologije oko smanjenja količine CO2, ali ne i potpune eliminacije. Projekcije da ćemo imati gubitak od milijardu eura za uvoz struje u sljedećih 10 godina ako se ne izvrši tzv. ekološka rekonstrukcija su neznavene, naprotiv građani Crne Gore bi u toj situaciji platili više od dvije milijarde eura nego u slučaju uvoza. U toj situaciji izgledno je i da nam EK uvede sankcije ili takse i na druge proizvode. Uostalom u sljedećih deset godina ćemo imati novih više od 3.000 Gwh”, upozorava Radulović.

Poručuje da postojeću protivzakonitu i pogrešnu tzv. ekološku rekonstrukciju treba odmah prekinuti jer ona predstavlja obmanu i opasnost od srljanja u još veća pogrešna zaduženja.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor