Radulović: Odlazak Amana nanio bi veliku štetu Crnoj Gori

Nije dobro u bilo kojoj državi na svijetu da investitori budu nezadovoljni, isto kao što nije dobro to da prethodni period nije iskorišćen za rješavanje otvorenih pitanja na svrsishodan način – uz puno razumijevanje za različite potrebe i interese, kaže za Gradski portal Ivan Radulović, izvršni direktor Savjeta stranih investitora Crne Gore (MFIC).

Grad-hotel Aman Sveti Stefan, kojim trenutno upravlja Adriatic Properties – jedan od 43 člana Savjeta – neće biti otvoren tokom ljeta, stoji na zvaničnom sajtu kompanije Aman Resorts. Uz to, postoje nezvanične najave da bi čuveni luksuzni brend mogao da napusti Crnu Goru. Stav Savjeta stranih investitora povodom ovakvih događaja je vrlo jasan.

“Sigurno da nije dobro da takav renominari investitor ode iz Crne Gore i treba sve da se učini da do tog ne dođe. To bi bila jako loša poruka poslovnoj zajednici i budućim potencijalnim investitorima“, dodaje on.

Aman Resorts je brend pod kojim posluju rizorti u 20 država – uključujući Sveti Stefan i Vilu Miločer. Njih i hotel Kraljičina plaža zakupila je 2007. kompanija Adriatic Properties, grčkog biznismena Petrosa Statisa, na 42 godine. Do 2019. godine bili su dio Budvanske rivijere, da bi onda postali posebno preduzeće. U novom akcionarskom društvu država je dobila vlasništvo od 58,7 odsto – najviše Vlada, zatim Fond penzijskog i invalidskog osiguranja, te Zavod za zapošljavanje. Za 14. jun zakazana je Skupština akcionara na kojoj će biti izabrani novi članovi Odbora direktora, prije svega, iz redova nove vladajuće većine. Jedna od tačaka dnevnog reda je i predlog Zaključka na zaštiti prava i obaveza iz Ugovora o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer.

Izvršni direktor Savjeta stranih investitora podsjeća kako je naša zemlja u prethodnom periodu radila puno na unapređenju poslovnog ambijenta i građenju dobrog investicionog imidža, i to u saradnji sa predstavnicima poslovne zajednice.

Zato smatra da bi u slučaju budućih koraka poslovanja kompanije Adriatic Properties u dijelu koji je vezan upravljanjem ekskluzivnog rizorta Aman na Svetom Stefanu „sve strane trebalo da pokažu dodatni senzibilitet i odgovornost“. Pronalazak adekvatnog rješenja vidi u dijalogu gdje bi za isti sto sjeli svi, uključujući Vladu, investitora, lokalnu zajednicu i lokalnu samoupravu.

“Svaki drugi scenario u ovom trenutku bi nanio veliku štetu državi Crnoj Gori, njenim građanima i crnogorskoj ekonomiji. Savjet stranih investitora je otvoren i spreman, imajući u vidu da se radi o našoj članici, da se dodatno angažuje i pomogne kroz uspostavljene mehanizme saradnje sa Vladom kako bi se pronašlo odgovarajuće rješenje“, ističe Radulović.

d marta proše godine, kompanije širom svijeta suočavaju se sa izuzetno teškom situacijom, posebno one u sektoru turizma.

Radulović kaže da bliska i kontinuirana komunikacija sa Vladom, kao i cijelom javnom upravom, „ostaje važan alat Savjeta za podršku našim članovima u razvoju i unapređenju njihovog poslovanja u Crnoj Gori“. Zato se još jednom osvrće na dijalog – u ovom slučaju pravovremeni – kako bi se omogućilo povećanje efikasnosti u svim segmentima poslovanja, uz izbjegavanje negativnih i štetnih posljedica po čitavu poslovnu zajednicu.

“Podsjetiću da Savjet stranih investitora učestvuje u radu Savjeta za konkurentnost, kao glavnog savjetodavnog tijela u oblasti unapređenja poslovnog ambijenta. Kao vrlo aktivni članovi, u prethodnom periodu bili smo usmjereni na obezbjeđivanje implementacije preporuka koje naši članovi dostavljaju putem Bijele knjige, kao i kroz rad naših komiteta koji pomno prate promjene regulatornog okvira u svojim sektorima i predlažu inicijative za unapređenje u oblastima važnim za poslovanje naših kompanija članica.

Reforme poslovnog okruženja u Crnoj Gori u periodu pandemije koronavirusa moraju se efikasnije sprovoditi, kako bi se stvorila povoljna poslovna klima i omogućilo da se čitava crnogorska ekonomija brže razvija i oporavlja. Kada je u pitanju sektor turizma, kroz aktivno učešće u okviru nedavno formirane Radne grupe za turizam, Savjet stranih investitora će uložiti sve napore da se stvore uslovi za što efikasnije poslovanje kroz prilagođavanje novonastalim okolnostima, te uspostavjanje povoljnijeg zakonodavnog i finansijskog ambijenta sa ciljem podrške investicionim aktivnostima“, potcrtao je Radulović.

Strani investitori koji su članice ovog udruženja takođe su svesrdno pomogle organizaciju procesa vakcinacije u našoj zemlji, prepoznajući značaj ovogodišnje ljetnje turističke sezone.

“Naši članovi, posebno iz sektora turizma, ponudili su svoje prostore i marketinšku podršku. Vjerujemo da poboljšanjem epidemiološke situacije uz odgovarajući odgovor države i turističke privrede, Crna Gora može očekivati dobre rezultate od nastupajuće sezone“, dodao je on.

U slučaju da uslovi poslovanja u Crnoj Gori postanu nepovoljniji, poput ukidanja povlastica prilikom poslovanja za investitore velikih projekata ili novih nameta prema državi, Radulović vjeruje da „postoji dovoljno mehanizama u komunikaciji sa Vladom da se eventualno ovakvi predlozi na odgovarajući način iskomuniciraju“, prije svega putem javnih rasprava.

“Generalno posmatrano, upravo dešavanja tokom 2020. godine, koja su svakako bila ekstremna, pokazuju da je višegodišnja poruka Savjeta da se u kontinuitetu moraju sprovoditi ozbiljni reformski procesi u okviru analiziranih sektora – a u cilju daljeg unapređenja poslovnog ambijenta, privlačenja stranih investicija i povećanja ekonomskog standarda svih građana Crne Gore – ispravna i ključna. Vjerujemo da će crnogorska ekonomija u narednim godinama i dalje biti pod snažnim uticajem investicija i da će nova Vlada sprovođenjem mjera konsolidacije javnih finansija, te optimizacije javne uprave pozitivno uticati na razvoj ekonomskih aktivnosti“, zaključuje Radulović.

Izvor: Cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor