Radnici firmi u stečaju moraju biti bolje zaštićeni

Skupštinska Komisija za praćenje i kontrolu privatizacije, nakon rasprave o pravima radnika u Kombinatu aliminijuma, je usvojila zaključak da su nedovoljno zaštićena prava radnika u firmama u stečaju i da ih treba bolje zakonski precizirati.

Kako je naglasio predsjednik Komisije Maksim Vučinić, radnici firmi u stečaju do sada su se najviše žalili zbog toga što im stečajni upravnici ne dozvoljavaju korišćenje godišnjih odmora. Problema je bilo i zbog toga što se inspekcija rada proglašavala nenadležnom za kontrolu radničkih prava u kompanijama u stečaju.

„Iz Ministarstva ekonomskog razvoja najavili su da će to ministarstvo inicirati da se pitanje prava radnika iz radnih odnosa u stečajnom postupku regulišu izmjenama i dopunama Zakona o radu koje je planirano u narednom periodu. Najvljene su tri ključne sistemske izmjene, iz ovog nacrta, licenciranje stečajnih upravnika, njihovo imenovanje u stečajnom postupku i registar stečajne mase, kako bi se unaprijedilo postojeće zakonsko rješenje“, naveo je Vučinić u saopštenju.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor