Raditi na brendiranju bjelopoljske šljivovice

Stvaranje uslova za brendiranje i prodaju poljoprivrednih proizvoda na domaćem i stranom tržištu cilj je projekta bjelopoljskog Centra za razvoj agrara. Sa te adrese pokrenuta je inicijitiva da „Polimska šljivovica“ bude zaštićena geografskim porijeklom. Brendiranje domaćeg pića podržalo je oko 100 proizvođača rakije iz Polimlja, domaći i regionalni stručnjaci za proizvodnju i bezbjednost hrane, kao i Ministarstvo poljoprivrede.

Šezdesetih  godina prošlog vijeka u bjelopoljskim voćnjacima bilo je i šljivika i berača u njima. U selima se uzgajale najbolje sorte. Otkupljivale su ih  fabrike „Bjelasica“ i „Budimka“, po čijem se receptu proizvodila čuvena domaća rakija. Stizala je bjelopoljska šljivovica do svih krajeva bivše Jugoslavije. Naziv domaće prepečenice  ostao je sinonim Polimlja u kojem  devedesetih iščezava industrijska proizvodnja. Sa njom, međutim, nije prekinuto pečenje rakije. Tradicija se nastavlja u porodičnim domaćinstvima, kraj starih kazana. I mogla bi, po mišljenju stručnjaka,  da se obnovi i oživi šljivike iz kojih bi potekao  brendiran proizvod.

Proizvodnja i zaštita naziva „Polimske šljivovice“ planira se ozbiljno. U bazi podataka Centra za razvoj agrara je već oko 100. proizvođača iz Plava, Andrijevice, Berana i Bijelog Polja koji namjeravaju da osnuju nacionalno Udruženje. Do tada će biti gotovo uzorkovanje preko 20. rakija.

Brendiranje još jednog crnogorskog proizvoda i njegov plasman u budućnosti neće ostati samo lijepa priča. Na tome se, međutim, mora dugo i ozbiljno raditi.

 Ideja o zaštiti geografskog porijekla domaćeg pića ostvarljiva je jer Crnoj Gori treba promocija svojih proizvoda.

Temelji za brendiranje „Polimske šljivovice“ su postavljen. U tu priču vjeruju i stručnjaci i proizvođači  koji žele da zaštite naziv pića koje bi, sa originalnim ukusom i pakovanjem iz Polimlja krenulo u svijet.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor