PV Portal: Ministarko Srzentić, da li se ovako donose odluke i u Kaliforniji?

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija objavilo je 19. aprila konkurs za dodjelu novca za kreiranje informativnih i edukativnih sadržaja u dnevnim štampanim medijima i na internetskim publikacijama u vezi sa procesom vakcinacije protiv korona virusa i epidemiološkim mjerama. Međutim kako je sam taj proces tekao priča je za sebe, kazali su u PV Portalu iz Pljevalja.

Odluka o dodjeli budžetskih sredstava objavljena je na sajtu ministarstva 5. maja 2021. godine.

Podržani su projekti četiri štampana medija i to:  Pobjeda, Vijesti i Dan sa po 33 hiljade eura i Dnevne novine sa iznosom od 21 hiljadu eura.

Od interntskih portal podržani su CDM, portal Vijesti i Pobjeda sa po 4 000 eura, Montenegro magazine sa iznosom od 3 500 eura, portal Onogošt, Bar info i agencija MINA sap o 3 000 eura, portal TV Teuta sa 2 500 eura, Caffe Montenegro  i portal Titograd sap o 1 500 eura.

Ovde se vidi da su podmireni svi veći mediji na državnom nivou i manji sa juga i centralnog dijela Crne Gore, ni jedan internet portal sa sjevera Crne Gore.

Od ovakvih projekata i odluka ministarstva zavisi opstanak malih medija na sjeveru Crne Gore, koji su jedini koji svakodnevno pružaju informacije građanima iz njihovih lokalnih zajednica.

Do sada je Informativni centar Pljevlja uradio na desetine projekata za deset godina postojanja i znamo kako su strogi kriterijumi na svim konkursima, da je dovoljno izostaviti jedan dokument pa da, sa mukom napisan projekat i ne dođe u fazu razmatranja.

U obrazloženju odluke navodi se da pvportal.me shodno zakonskoj obavezi iz člana 11 Zakona o medijima nije objavio IMPRESSUM te se o predlogu projekta nije ni odlučivalo.

Međutim, činjenica je da je to bio veliki propust komisije (namjeran ili nenamjeran) i da je IMPRESSUM na lokalnom informativnom portalu pvportal.me objavljen na vidnom mjestu u samom vrhu stranice već godinama jer je to zakonska obaveza i da je to lako provjeriti.

Foto:Pv portal

Navodimo primjer portala Vijesti, IMPRESSUM se nalazi na dnu stranice i znatno je manje vidljiv, kao i velikoj većini ostalih internet publikacija.

I umjesto da u ministarstvu dobijemo partnera, dobili smo protivnika od koga svoje interese moramo braniti sudskim putem.

I to je to ministarstvo u koje smo polagali najviše nade, nade da će se nešto na bolje promijeniti u digitalnom društvu, to su ti stručnjaci, ministarka Tamara Srzenić koja je došla čak iz Kalifornije da bi primjenila znanje koje je stekla višegodišnjim radom u toj obećanoj zemlji.

Ne sumnjamo da je ministarka Srzentić stručnjak, znamo da ona nije direktno učestvovala u odluci koju su donijeli članovi komisije, ali ipak potpis na kraju odluke je njen.

Izvor:PV Portal

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor