Search
Close this search box.

Putin: Spreman sam na pregovore o kraju invazije ako se ispune svi moji zahtjevi

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je njemačkom kancelaru Olafu Šolcu da je spreman razgovarati o načinima okončanja ruske invazije na Ukrajinu, ali samo ako se ispune uslovi koje je postavio na početku sukoba.

epa09797020 Russian President Vladimir Putin attends a meeting with the head of the Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs (RSPP) Alexander Shokhin (not pictured) in the Kremlin in Moscow, Russia, 02 March 2022. EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Putin je Šolcu u telefonskom razgovoru rekao da je voljan razgovarati sa svima koji žele slobodu u Ukrajini. “No pod uslovom da se ispune svi ruski zahtjevi”, rekao je.

“Demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.”

Ruski predsjednik je ponovio te zahtjeve, a oni uključuju “demilitarizaciju” Ukrajine, “denacifikaciju” Ukrajine, neutralan i nenuklearni status Ukrajine, međunarodno priznanje ruske aneksije poluostrva Krima 2014. i suverenitet odcijepljenim regijama Lugansku i Donjecku.

Putin je njemačkom kancelaru rekao da se nada da će Ukrajina zauzeti “razumnu i konstruktivnu” poziciju u idućem krugu pregovora, saopštio je Kremlj.

Održana dva kruga pregovora

Rusija i Ukrajina održale su dva kruga pregovora otkako je Rusija prije osam dana izvršila invaziju koju naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

Kijev i Moskva dosad su postigli razumijevanje o potrebi uspostave humanitarnih koridora za evakuaciju civila.

izvor: antenam.net

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor