Putin potpisuje sporazum o stupanju novih teritorija: „To je volja miliona ljudi“

U KREMLJU SE ODRŽAVA CEREMONIJA POTPISIVANJA SPORAZUMA O STUPANJU NOVIH TERITORIJA U SASTAV RUSKE FEDERACIJE, PRENSOE NOVOSTI.

Putin je rekao da je narod donio odluku, i da je siguran da će Duma podržati ulazak novih subjekata u sastav Ruske Federacije.

– To je volja miliona ljudi. To je njihovo pravo, pravo na samoopredeljenje i pravo koje je zasnovano na istorijskom jedinstvu – rekao je on.

Ruski predsednik je zatražio da svi u sali ustanu u čast, kako je rekao, heroja specijalne vojne operacije, i održan je minut ćutanja.

– Nesalomivi narod Donbasa, Zaporožja i Hersona je rekao svoje. Oni postaju naši građani, zauvek – rekao je Putin nakon čega je pozdravljen gromkim aplauzom.

Putin je kasno sinoć potpisao ukaz kojim se Hersonska i Zaporoška oblast priznaju kao nezavisne teritorije. Teritorije Donjecke i Luganske Narodne Republike su, kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pripojene u granicama iz 2014. godine, odnosno u granicama u kojima je Rusija u februaru ove godine priznala nezavisnost tih teritorija.

Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra. Na osnovu 100 odsto obrađenog materijala u DNR je za ujedinjenje s Rusijom glasalo 99,23 odsto građana, u LNR 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti 93,11 odsto.

Putin je prošle sedmice rekao da će podržati odluku žitelja Donbasa, Zaporoške i Hersonske oblasti. Ukrajina i zapadne zemlje ne priznaju rezultate referenduma.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor