Put za Evropu iskrpljen rupama

Putni pravac Pljevlja – Čajnice prema Sarajevu i dalje je u neopisivo losem stanju. Građani koji namjeravaju ili putuju prema BiH prinuđeni su da se voze makadamom odnosno još nezavršenom dionicom puta čijem se završetku ne nazire kraj. Ovaj put, koji bi značajno smanjio put od, ne samo Pljevalja, do Zapadne Evrope i dalje je iskrpljen rupama. Ono što je najinteresantnije za korišćenje puta koji vam uništava trap automobila postoji radno vrijeme. Rok za završetak radova, ako je vjerovati predhodnom premijeru je sredina ove godine.

Putni pravac Pljevlja – Čajnice prema Sarajevu


Dionica puta u CG koju održava „Crnagoraput“ iliti „Štrabag“ kao i dionica koju održava preduzeće „Romanija putevi“ prema Čajnicu je u katastrofalnom stanju jer se uprkos velikoj visini snijeznog pokrivaca isti ne održava i predstavlja opasnost po učesnike u saobraćaju koji koriste ovaj putni pravac, navode iz Mreže NVO Sjevera.
Mreža NVO dalje u saopštenju navodi da se na kolovozu se nalaze velike naslage leda koje niko i ne pokušava da ukloni, dok se na nekim mjestima jos uvijek nalaze trupc koji su isječeni i tako ostavljeni na kolovozu nakon izvaljivanja usled nedavnih snježnih padavina. I predstavljaju velili i realnu opasnost po vozače.


-Na ovom, međunarodnom putnom pravcu nema jednog metra kvadratnog da nije ispucao ili da nije ostećen. Dotrajali asfaltni zastor usporava putovanje i kretanje vozila i u nedopustivo je lošem stanju. Predstavlja zastiđe za Crnu Goru.
Poseban problem je ograničen rad sluzbenika na granivnom prelazu Crne Gore sa Republikom Srpskom. Naime, crnogorski granični prelaz Metaljka ima „radno vrijeme“ i radi od 07 do 19 casova nakon čega nije moguće ući ni izaći iz Crne Gore
, kazao je NVO aktivista Milorad Mitrović.

Identična situacija je i sa takođe međunarodnim putnim pravcem Pljevlja – Priboj – Rudo preko planonskog prevoja Čemerno, gdje je i ovaj put dotrajao i kome je takođe potrebna temeljna rekonstrukcija. I ovaj put skoro da se i ne održava, pogotovo u zimskom periodu. Put je u solidnom stanju do graničnog prelaza sa crnogorske strane, ali je dotrajao i potpuno drvastiran od Čemerna do mjesta Ustibar u BiH nadomak granice sa Srbijom, kaže Mitrović.

Sekcija za puteve iz Prijepolja koja je zadužena za održavanje ove saobraćajnice se ne obazire na potrebe građana da put koriste za potrebe putovanja iz jednog mjesta u drugo. Na ovom putu kao da je i vrijeme stalo jer se nista nije promijenilo u poslednjih 50 godina kada su urađeni prvi kilometri asfalta makod Drugog svjetskog rata.
U svakom slučaju, ako idete ja Bih, kojim god putem krenete susrećete se sa problemom veoma lošeg i opasnog puta. Zbog toga čekajte sredinu ove godine, dakle još četiri mjeseca pa polako…..

Izvor: PvPortal

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor