Psi i mačke poboljšavaju mentalno stanje vlasnika

FOTO: SHUTTERSTOCK

Sedamnaest velikih istraživanja pokazuju da kućni ljubimci poboljšavaju mentalno zdravlje ukućana i koriste ljudima sa psihičkim bolestima.

Doktor Helen Luiz Bruks sa Univerziteta u Liverpulu ističe da kućni ljubimci pomažu ljudima sa ozbiljnim bolestima poput depresije, šizofrenije i bipolarnog poremećaja.

„Kućni ljubimci pružaju dubok osjećaj sigurnosti, odnosno osjećaj stabilnosti, kontinuiteta i životnog smisla“, objavljeno je u časopisu „BMC psihijatri“.

Naučnici su proučavali uticaj pasa, mačaka, hrčaka, ptičica, pa čak i zlatnih ribica na osobe sa psihičkim oboljenjem, te zaključili da su ljubimci vlasnicima pružali osjećaj bezuslovne ljubavi, podrške i ublažavali brigu, usamljenost i tugu.

„Ljubimci ne osuđuju, prihvataju i podržavaju bezuslovno, što bolesnici često ne dobijaju od porodice ili društva“, kaže Bruksova.

Na neki način, kućni ljubimci prisiljavaju vlasnika da ostane povezan sa spoljnim svijetom i uključi se u fizičke aktivnosti i socijalne kontakte.

„Kućni ljubimac pomaže da se zadrži osjećaj dostojanstva i egzistencijalnog smisla“, navodi Bruksova, prenosi Nezavisne.

Izvor: Vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor