Prva faza kolektora do kraja januara

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žuric i šef delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori Aivo Orav, obišli su zonu u naselju Pruška gdje se završavaju radovi na prvoj fazi izgradnje kolektora. Procjenjuje se da ce taj dio posla biti završen do kraja januara naredne godine.

Predsjednik Žurić kazao je da je povod posjete ambasadora Orava  radovi na završetku prve faze izgradnje kolektora.

U proteklih šest godina dvadeset je  realizovanih projekata sa finansijskom konstrukcijom oko šest miliona eura . Ovi projekti su veoma vidljivi i odrazili su se na kvalitet života svakog građanina Bijelog Polja. Najbitniji projekti su granični prelaz Dobrakovo, kaptaža  gradskog vodovoda, gradska garaža, projekti podrške  obrazovnim institucijama-osnovnim i srednjim školama i  institucijama socijalne zaštite.  Kruna saradnje lokalne uprave i predstavništva Evropske komisije u Crnoj Gori je projekat kolektora uz dosta problema u pripremnoj fazi jer je na tenderu bila odabrana  firma koja je brzo poslije toga prestala da postoji na šta mi nismo mogli uticati, zatim niz problema koji su uslijedili i finalno ono što je uvijek problem u Crnoj Gori a to je eksproprijacija zemljišta kada su u pitanju ovako kompleksni projekti. Došli smo do toga da uz neko produženje od nekoliko mjeseci, za šta su  Evropska komisija i ambasadro Orav imali razumijevanja, jer je produžen rok od sredine oktobra do kraja januara naredne godine , gdje će uz tih  nekoliko mjeseci dinamika radova biti u najvećem dijelu ispoštovana. Zadovoljni smo i zahvalni izvođačima i nadzoru, ljudima koji su sa strane došli u Bijelo Polje da realizuju ovako komplikovan projekat. Sve ovo pravi dobru osnovu za drugu fazu ovog projekta. Već su 3 milona obezbijeđena  od Evropske investicione banke, mimo ovog granta u prvoj fazi od Evropske komisije od 3,1 milon i jos 2,5 miliona nedostajućih sredstava za šta su nam vladini predstavnici  koji determinišu ovu oblast obećali da ćemo se naći na listi prioriteta kada je u pitanju grant za nedostajuća sredstva kada je u pitanju postrojenje. Dvije faze u kojima je osnovni partner Evropska komisija to je ova prva koju već realizujemo do kraja januara naredne godine i druga koja će značiti uz neke dodatne radove i samo postrojenje koje će već ovu prvu fazu staviti u funkciju,  mogli bi  očekivati za najviše godinu i po dana od danas. Ono što slijedi je nastavak te mreže koja će se na taj osnovni dio nastaviti, i u narednih par godina je treća faza koja još nije do kraja  obuhvaćena. Lokalna  uprava je zainterosovana da što veći dio naše opštine, pogotovo onaj dio koji je najgušće naseljen, bude obuhvaćen jer je to od velikog značaja za očuvanje životne sredine, kazao je Žurić.

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da je imao veoma konstruktivan sastanak sa predsjednikom Opštine i njegovim saradnicima.

U Evropskoj uniji vidimo Crnu Goru kao buduću članicu EU i zato imamo potrebu da vidimo sve šta se dešava u Crnoj Gori. Stacionirani smo u Podgorici a naš cilj je dnas bio da doputujemo na sjever Crne Gore i da od predsjednika Opštine Bijelo Polje čujemo kakvo je stanje u ovoj Opštini. Imamo jako dobru saradnju sa opštinom Bijelo Polje i kao što je predsjednik Opštine već rekao EU je donirala 6 milona eura za zajedničke projekte u Bijelom Polju. Nisu svi projekti jednako vidljivi za građane tako da bih pomenuo tri projekta koja su jako vidljiva. Prvi projekat su  radovi na poboljšanju graničnog prelaza sa Srbijom, drugi je gradska garaža u Bijelom Polju a treći je ovaj veliki projekat kome danas prisustvujemo. Ovo je veliki projekat od koga će svi građani Bijelog Polja imati koristi. Radovi su u toku i dobro napreduju i nadam se da ću brzo imati priliku da prisustvujem završetku radova, kazao je Orav.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor