Protest poljoprivrednika zbog nerazumijevanja Vlade

Pritisak poljoprivrednika koji sa pravom i jakim argumentima traže pomoć od države kako bi spasili svoju proizvodnju pokazao je da država i resorno ministarstvo sa aktuelnim rukovodstvom nemaju snage, znanja i volje da riješe vrlo složenu situaciju, smatra Član Predsjedništva SDP Budimir Mugoša. On je zbog tog nerazumijevanja za danas najavio proteste ispred ministarstva.

Mugoša je kazao da su na sve apele poljoprivrednika dobili smo uvrede.

“Kap koja je prelila čašu je ponašanje i izjava Ministra Stijovića u Skupštini Crne Gore koja je skandalozna, uvredljiva i najviše govori o njemu. Bahatost, nervoza, neodmjerenost i nedostatak manira lijepog ponašanja ne priliče jednom ministru. Mnogi dosadašnji ministri su pravili štetu svojim činjenjem, a aktuelni ministar svojim nečinjenjem. Ako ništa ne radite ne možete pogriješiti, ali možete napraviti štetu”, kazao je Mugoša.

On je dodao da nije poskupljenje stočne hrane izazvano samo kovid krizom već i nekim drugim stvarima prije svega pojavom afričke kuge svinja koja je prije nekoliko godina desetkovala svinjarsku proizvodnju u svijetu, a prije svega u Kini kao najvećem proizvođaču i potrošaču svinjskog mesa.

“Trenutni paritet između cijene žitarica i otkupne cijene mlijeka naravno je neodrživ. Mora doći do poskupljenja mlijeka ili pojeftinjenja stočne hrane. Do tada stočari ne mogu preživjeti bez pomoći države a to je i njena uloga, da pomogne kada je teško. Mnogo je lakše, jeftinije, efikasnije i korisnije sačuvati stočni fond i seljačka gazdinstva nego ih uništiti pa ponovo obnavljati”, kazao je Mugoša.

Trenutno su najugroženiji stočari, ali vrlo brzo će, smatra on,  i ostali poljoprivrednici biti u katastrofalnoj situaciji jer ide žetva, berba i ostale aktivnosti a subvencija po hektaru neće biti bez budžeta.

“Kako riješiti problem? To je pitanje za ministra i Vladu jer oni postoje i dobili su mandat da te probleme rješavaju, a ne da kritikuju poslanike u Skupštini i vrijeđaju i viču na poljoprivrednike. Ako ministar i Vlada nemaju uslova za rad prije svega budžet koji neće da im obezbijede oni koji su ih birali neka podnesu ostavke pa će se naći neko ko će biti sposoban da se nosi sa problemima i da ih rješava”, navodi se u saopštenju.

Mugoša je najavio protest koji je i podržao kao poljoprivrednik i  inženjer stočarstva.

“Tamo će biti ljudi svih političkih profilacija i ostalih opredjeljenja i to neće biti politički skup, ali kolege poljoprivrednici moraju shvatiti da je ovo politika, jer da ima političke volje i mudrosti mi ne bi bili u ovoj situaciji jer smo mi samo kolateralna šteta nekih nazovi visokih politika ličnih sujeta, frustracija i ambicija”, zaključio je Mugoša.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor