Search
Close this search box.

Prosječna penzija na Žabljaku u prošloj godini iznosila 257 eura

Skupština udruženja penzionera sa Žabljaka, narednih dana, održaće sjednicu na kojoj će se razmatrati izvještaj o radu i finansijski izvještaj za prošlu i program rada za ovu godinu.

Predsjednik žabljačke organizacije Ognjen Šljivančanin, koja, od ukupno 693, broji 598 članova, ukazao je na težak materijalni položaj najvećeg dijela ove populacije.

„Starosnih penzionera je 438, porodičnih 173, a invalidskih 82. Najnižu penziju, u iznosu od 147,08 eura primalo je 129 penzionera, penzije izmeđi 147,08 i 179,15 eura 109 penzionera, između 179,15 i 292,9 njih 236. Od 292,21 do 500,00 eura 159 penzionera a između 500 do 1.073,42 eura, najviše koja iznosi na Žabljaku, primao je 41 penzioner“, kaže Šljivančanin.

Ističući da žabljački penzioneri dijele sudbinu kolega sa sjevera države, Šljivančanin je kazao da je većina pripadnika ove vremešne populacije kreditno zadužena što predstavlja problem prilikom nabavke uglja posredstvom ove organizacije, svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda na odloženo plaćanje i korišćenje odmora.

„Njihov status je složeniji i zbog toga što je jedan broj penzionera, uglavnom onih sa majnižim primanjima bez riješenog stambenog pitanja ili mu egzistencija te vrste nije adekvatno riješena. Vremešna populacija u stalnoj je potrebi zdravstvene zaštite koja je na Žabljaku spala na nizak nivo pa im putovanje u druge sredine otežava ionako težak položaj, privatizacija pojedinih oblasti u zdravstvu i kupovina ljekova dodatno otežava položaj“, kaže Šljivančanin“.

Organi Udruženja neprekidno rade da se položaj penzionera učini boljim kroz minimalne pomoći najugroženijim, kaže Šljivančanin.

„Kako bi se većini njih egzistencija učinila podnošljivijom tokom prošle godine podijeljeno je 7.200 eura jednokratnih pomoći. Zavisno od njihovog statusa, što je procijelila komisija, te pomoći su iznosile od 30 do 100 eura. Za realizaciju toga posla imali smo veliku pomoć Opštine Žabljak koja nam je opredijelila 5.000 eura. U ove aktivnosti ušla su i propisana sredstva od članarina članova Udruženja i druga sredstva Udruženja“, kaže Šljivančanin i izražava veliku zahvalnost lokalnoj upravi koja godinama značajno pomaže svojim najstarijim sugrađanima.

Šljivančanin je za Antenu M kazao da su sve planirane aktivnosti prošle godine uspješno završene i pobrojao nabavku uglja, svježeg mesa i suhomesnatih proizvoda korišćenje odmora u hotelu Fonda PIO u Ulcinju i učešće u sportskim aktivnostima crnogorskih penzionera.

On ističe dobru saradnju sa Fondom PIO i njihovom filijalom u Pljevljima kao i sa Savezom penzionera Crne Gore.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor