Promovisane knjige „Bijela kula“ i „Akovski šehidi“, autora Hajrudina Lula Mekića

Knjige „Bijela kula“ i „Akovski šehidi“, autora Hajrudina Lula Mekića promovisane su u bjelopoljskom Centru za kulturu. O Mekićevim književnim djelima govorili su profesor Draško Došljak i književnici Kemal Musić i Šefka Begović-Ličina.

       Foto:Privatna arhiva

Govoreći o Mekićevim romanima, književnica Šefka Begović-Ličina je kazala da žal za rodnim krajem, roditeljima, porodicom i prijateljima Mekić upakovao u svoje knjige, pružajući čitaocu originalne slike napisane perom o suživotu, ljubavi i svemu što je čojstveno.

“Ova bjelopoljska čaršija i sokaci su oživjeli u njegovim pričama, kao i zapostavljeni običaji ljudi.On je sa ruševina džamija i crkvi jednako obrisao prašinu i ne da im da se zaborave” istakla je Begović-Ličina.

Književnik Kemal Musić je istakao da se Lule Mekić “odužio svojoj čaršiji perom i hartijom” te daje sve  ono što polako nestaje i što se zaboravlja sadržano u njegovim djelima.

        Foto:Privatna arhiva

“Ne dozvoljava on da se zaborave gornjomahalski sokaci,bjelopoljska stara čaršija, dobri komšijjski i međunacionalni odnosi. Ne dozvoljava da se ugasi živi jezik nekadašnjeg Bijelog Polja i kao što je stara čaršija ostala zabilježena na slikama i grafikama Rasima Hadrovića Polimskog, tako će u knjigama Lula Mekića ostati običaji, način života, jezik, um i nam nekadašnjeg Bijelog Polja” istakao je Musić.

Hajrudin Lule Mekić živi i stvara u Njemačkoj, a kako je kazao, sada od kako je u penziji, može više da se prepusti pisanju.

“Prošlost je kao retrovizor u autu, potrebno je ponekad pažljivo pogledati, ali ne dugo, da nebismo izgubili ono što je ispred nas. Može se biti napredan i kulturan u savremenom smislu ali da se vjersko dalje voli i čuva. Može se bit ii patriota, a da se očuva vjekovna tradicija doma,komšiluka, starih običaja i navika i ma gdje se nalazili na ovoj planeti do mi porodicu ne smijemo zaboraviti” istakao je autor.

Odlomke iz knjiga kazivala je glumica Bjelopoljskog pozorišta Slađana Merdović, a moderator večeri bio je rukovodilac Narodne biblioteke, Edin Smailović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor