Promovisana zbirka pjesama Dragane Mrkić

Zbirka poezije „Predugo te nema“ Dragane Mrkić promovisana je u Dvorcu kralja Nikole u okviru scene Barskog ljetopisa.

 

„Ta književna promocija u Baru bila je prilika ljubiteljima lijepo pisane riječi da čuju stihove zbirke koje je kazivao glumac Jovan Dabović, kao i kritički osvrt na istu, budući da je gost večeri bio i mr Goran Radojičić, pisac i književni kritičar. Događaj su svojim nastupima upotpunile mlade balerine Milana Vujović i Aleksandra Antonova , učenice baletske škole `Princeza Ksenija`“, saopštili su organizatori Barskog ljetopisa.

Kako su istakli, motivi ljubavi, porodičnih odnosa, sjećanja na oca, djeda, kategorije vremena i prolaznosti samo su neke od suštinskih odrednica zbirke poezije „Predugo te nema“.

„Pred čitaocem je intimni svijet uspomena, osjećanja i misli lirskog subjekta, koji, prema zapažanjima kritike, očitava jednu samosvjesnu i modernu ženu. Zaista možemo reći da se u lirskom subjektu zbirke prepoznaje jedna moderna, samosvjesna žena, ali se prepoznaje i jedna tradicionalna žena. U knjizi `Predugo te nema` jedan ciklus, koji se zove `Familija`, govori o mom pokojnom ocu, zatim o đedu, a imam jednu pjesmu o majci. Na to se kasnije nastavlja ljubavna poezija, tako da tu ima pomiješanih osjećanja. Zato možemo reći da je zbirka spoj modernog i tradicionalnog“, objasnila je autorka.

Iz Barskog ljetopisa su poručili da se zbirka može se tumačiti i u odnosu na prethodnu zbirku poezije Dragane Mrkić – „Previše te ima“, sa kojom znakovito i simbolično komunicira prije svega naslovima.

.

„Kako godine prolaze svakako smo zreliji i, nadam se, pametniji. Ta prva zbirka ima svoj pečat, druga opet neki snažniji. To su neki slični motivi, samo što su sada na neki, moguće dublji način, pokazani i prikazani, i to tako da podstaknu svijest ljudi da razmišljaju i osjete emociju koju želim da im prenesem“, kazala je Mrkić.

Ona radi kao novinarka već dvadeset godina.

„Dobar dio svoj karijere posvetila je upravo praćenju kulturnih dešavanja u našoj zemlji i regionu, pa i sa tog stanovišta može objektivno da sagleda mjesto koje danas ima knjiga. U vezi sa tim ona optimistično tvrdi da poezija ne gubi na značaju. Njeno stvaralaštvo može biti jedna potvrda za to. U slučaju Dragane Mrkić novinarstvo jeste profesija, ali je poezija nasušna potreba“, saopšteno je iz Barskog ljetopisa.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor