Projekcija filma “Skrivene brojke“ u KIC-u

Povodom obilježavanja Mjeseca istorije afroameričkog nasljeđa, KIC „Budo Tomović“ u saradnji sa Ambasadom SAD u Podgorici i Američkim uglom organizuje projekciju filma “Skrivene brojke” (Hidden Figures) u srijedu, 28. februara u Multimedijalnoj sali KIC-a sa početkom u 18 sati.

„Skrivene brojke“ je biografska drama temeljena na istinitoj priči o tri žene afroameričkog porijekla koje su 1962.  dale veliki doprinos ostvarenju NASA-inog projekta slanja Džona Glena u orbitu. Ketrin Dži Džonson, Doroti Von i Meri Džekson probile su polnu i rasnu barijeru, radeći kao NASA-ine matematičarke, kompjuterski eksperti i inženjeri u vrijeme kada je svemirska trka između SAD i Sovjetskog Saveza bila u punom jeku.

Tih 60-tih godina 20. vijeka, tri Afroamerikanke odigrale su ključnu ulogu u izračunavanju NASA-inih putanja kojima će se astronaut Džon Glen lansirati u orbitu i kojima će se moći sigurno vratiti.

Film predstavlja adaptaciju knjige „Skriveni brojevi: Neispričana priča o Afro-Amerikankama koje su pomogle da SAD osvoji svemir“, koju je napisala Margot Li Šeterli.

Događaj će otvoriti Ambasadorka SAD Margaret En Uehara i direktorica KIC-a „Budo Tomović“ Snežana Burzan.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor