Proizvodnje nema od 25. marta

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović posjetiće 5. maja nikšićku željezaru „Toščelik” u kojoj je nema proizvodnje od kraja marta. To obećanje Milatović je dao predstavnicima fabričkog sindikata na sastanku koji je u njegovom resoru održan prije dva dana. Željezarom, u kojoj je trenutno manje od 300 radnika, od 2012. godine gazduje turska kompanija „Toščelik”, koja je fabričku imovinu iz stečaja kupila za 15,1 milion eura.

Ministar je obećao da će održati sastanak sa upravom, a prisustvovaće i sindikalci, kao i Maksim Vučinić, predsjednik Radničke partije, dok će poziv biti upućen i Milutinu Đukanoviću, kao predstavniku EPCG. Nadam se da ćemo doći do nekih konkretnih saznanja o budućnosti fabrike i radnika, njihovoj egzistenciji, što je u ovom momentu najvažnije – rekao je juče predsjednik Sindikata „Toščelika” Željko Rabrenović.

U Željezari je situacija izuzetno teška i neizvjesna, proizvodnja je obustavljena 25. marta, a obnavljanje umjesto 19. aprila odloženo je za početak maja. Sindikat je u dogovoru sa zaposlenim namjeravao da 1. maja organizuje protest ispred fabrike, ali im je policija zabranila okupljanje zbog epidemioloških mjera. Rabrenović je istakao da je u ime sindikata zatražio od izvršnog direktora Erkuta Alkaje da napokon objasni situaciju u fabrici. Alkaja je inače početkom februara u Beogradu osnovao svoju kompaniju koja se bavi trgovinom na malo putem interneta, a kako se može naći na internetu, početni kapital joj je 100.000 eura.

– Alkaju sam u dopisu pitao o nastavku proizvodnje, daljem statusu radnika, kako će se zarade obračunavati onima kojima su istekli godišnji odmori, hoće li biti novih zapošljavanja na ključnim mjestima i povećanja plata koje nam je obećao prije godinu. Interesuje nas i da li je tačno da pregovaraju o prodaji Željezare pošto se pojavila informacija da posrednici sadašnjeg vlasnika pregovaraju sa Miodragom Dakom Davidovićem. Mi bismo voljeli da ova fabrika radi i da primamo plate od kojih ćemo živjeti i obezbijediti porodice, a ko će Željezarom upravljati manje je bitno – istakao je Rabrenović.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor