Profesorima u srednjim školama prijete otkazi

Udruženje nastavnika

U dopisu u koji je Dan imao uvid, a koji su uputili profesori te srednje škole ističe se da podržavaju inicijativu Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore za usklađivanje sedmične norme časova sa normom u osnovnim školama.

„Donošenjem seta zakona iz oblasti obrazovanja 2017. godine sedmična norma časova u osnovnom obrazovanju umanjena je za dva časa i utvrđena na 18 časova sedmično. U vaspitno-obrazovnim ustanovama srednjeg opšteg i stručnog obrazovanja norma časova je ostala od 20 do 22 časa sedmično. Smanjenje obima rada, broja odjeljenja ili broja časova nastave, odnosno broja učenika, uvođenje novih oblika organizacije rada i novih obrazovnih programa, promjene u obrazovnim programima, kao i druge promjene statusa ustanova, uslovile su smanjenje broja zaposlenih, a time i opasnost da veliki broj nastavnika u srednjem obrazovanju ostane, u potpunosti ili djelimično, bez zakonom utvrđene sedmične norme časova“, navodi se u dopisu.

Novu školsku godinu u toj ustanovi, kao i u mnogim drugim ustanovama srednjeg obrazovanja, kako kažu, nastavnici će početi sa nepunim normama, odnosno umanjenim zaradama.

Mnogi će, upozorili su, ostati i bez onog minimuma koji im obezbjeđuje opstanak ugovora o radu.

„Iz tih razloga, kao i razloga otklanjanja diskriminacije nastavnikau srednjem obrazovanju u odnosu na nastavnike u osnovnim školama apelujemo na Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, na sve poslaničke klubove, NVO sektor, da podrže ovu inicijativu, kako bi se do početka školske 2021/2022. godine izvršile izmjene člana 107 Zakona o stručnom obrazovanju i na taj način se norma rada u srednjem obrazovanju izjednačila sa normom u osnovnim školama“, piše u dopisu.

Pozivaju i kolege iz drugih vaspitno-obrazovnih ustanova da podrže ovu inicijativu i tako doprinesu očuvanju njihovih govora o radu i radnih mjesta.

Iz Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta saopšteno je da su prije 18 mjeseci pokrenuli inicijativu da se izmijeni član 107 Zakona o stručnom obrazovanju, koji se tiče norme časova nastavnika u srednjem obrazovanju.

„Tadašnjem ministru Damiru Šehoviću je dostavljena inicijativa, u nekoliko navrata obavila sam razgovore sa bivšim ministrom, čak je i javno u mnogim izjavama i intervjuima rekao da jeste napravljena diskriminacija, da treba i u srednjem obrazovanju korigovati normu i da će sve uraditi da se to realizuje. Pokrenula sam akciju prikupljanja podrške kod kolega iz srednjeg obrazovanja. Podršku su dala mnoga udruženja nastavnika (Udruženje nastavnika turističke grupe predmeta, Udruženje profesora francuskog jezika, fizičkog faspitanja, pedagoga itd), stručni aktivi iz skoro svih srednjih školau Crnoj Gori. Kolege su se, zaista, u onim teškim uslovima korone, odazvale i dostavljale mi pisane podrške. Početkom ove godine ponovo sam pokrenula i obnovila tu inicijativu zajedno sa Gradskim odborom Sindikata prosvjete, preko poslaničkih klubova, Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport. Dopis je proslijeđen iresornoj ministarki“, kazala je predsjednica Udruženja Stanka Vukčević.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor