„Privremeno finansiranje neustavno i nezakonito“

Vlada Crne Gore je odlukom o privremenom finansiranju prekršila Ustav i organski zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, poručio je lider PzP-a Nebojša Medojević.

On kaže da je ministar finansija Milojko Spajić suprotno zakonu potrošio za prva četiri mjeseca 633 miliona eura, bez kontrole i bez ustavnog i zakonskog osnova.

“U svakoj demokratskoj državi SDT bi već saslušao Spajića i pokrenuo krivični postupak, a premijer bi ga razriješio. U našem slučaju, zbog ovako brutalnog kršenja Ustava i zakona o budžetu i trošenju 633 miliona eura, morala je pasti Vlada“, poručio je Medojević.

Podsjeća da član 100 tačka 6 Ustava kaže da Vlada predlaže budžet i završni račun; Vlada predlaže, a Skupština usvaja budžet. Član 82 tačka 5 Ustava, kažu da Skupština donosi budžet i završni račun.

“Svakome činovniku u Ministarstvu finansija je ovo kristalno jasno. Saučesnik u ovom kriminalu je i predsjednik Skupštine koji nije upozorio Vladu da je odluka o privremenom finansiranju Vlade neustavna i nezakonita, jer Vlada nema tu nadležnost. Ustav je, prirodno, kao i svaki ustav demokratske zemlje, dao nadležnost Skupštini da donosi odluke o trošenju novca građana Crne Gore, ali i da kontroliše kako Vlada troši novac. Zato u sistemu javnih finansija imamo i DRI koji treba da kontroliše da li se novac građana troši po zakonu, ali i da li se troši efektivno, tj. namjenski za ono za šta je planirano budžetom“, poručio je Medojević.

Čudi ga, kako kaže da Skupština već nije obratila DRI za mišljenje da li su odluke Vlade o zaduženju, promjeni potrošačkih jedinica uredbom i donošenje odluke o privremenom finansiranju zakonite ili ne.

„Nered u javnim finansijama, nezakonitost, neregularnost, tajnost, netačnost će se popravljati godinama. O riziku od korupcije zbog tajnog, netransparentnog, protivustavnog i nezakonitog finansiranja i činjenice da samo jedan čovjek, bez ikakve kontrole troši 633 miliona eura za četiri mjeseca, ne treba ni pričati“, naveo je Medojević.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor