Privreda na putu oporavka, na krilima turističke sezone

Crnogorska privreda je u prethodnih nekoliko mjeseci krenula putem oporavka, a sve na krilima uspješne turističke sezone, tvrde iz Ministarstva ekonomskog razvoja. Iz tog resora Vlade navode da je pandemija korona virusa imala negativan uticaj na globalnu ekonomiju, pa tako i na ekonomiju Crne Gore, koja je u velikom dijelu zavisna od turističke industrije, koja je među prvim bila na udaru.

U prethodnih nekoliko mjeseci pravovremenim planiranjem i kvalitetnim odlukama uspjeli smo da pospješimo ekonomsku aktivnost naše privrede, pa zbog toga možemo reći da je, za razliku od prethodne godine, crnogorska privreda krenula putem oporavka, a sve na krilima uspješne turističke sezone – kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Iz Ministarstva nijesu mogli da preciziraju i odgovore na pitanja naše redakcije na koje djelatnosti je korona kriza najmanje uticala posljednjih mjeseci ili uopšte nije uticala, odnosno u kojim djelatnostima su posljednjih nekoliko mjeseci postizani najbolji rezultati. Predstavnici Ministarstva su naveli da oni nemaju te podatke.

Ranjiva ekonomija 

Iz tog resora Vlade navode da je Crna Gora mala država, sa ranjivom ekonomijom, pa svaki pad ekonomske aktivnosti dovodi od povećanja nezaposlenosti, odnosno gubitka radnih mjesta i zatvaranja jednog dijela preduzeća.

– Negativni efekti prouzrokovani pandemijom, kao i izuzetno teška prošlogodišnja turistička sezona, kao rezultat loših odluka tadašnjeg rukovodstva Vlade, doveli su do pada ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori do čak 86 odsto – tvrde u Ministarstvu.

Iz Ministarstva dodaju da je Vlada kao jedan od glavnih ciljeva postavila ekonomski oporavak države, pa je u skladu sa tim u tekućoj godini usvojila dva paketa mjera podrške građanima u iznosu od 329 miliona eura.

U okviru prvog paketa mjera, koji je iznosio 163 miliona eura, podržane su najranjivije kategorije društva, kao i privreda. Lica koja su se nalazila na evidenciji Zavoda za zapošljavanje podržana su sa jednokratnom pomoći u iznosu od 100 eura. Sa druge strane, privreda je podržana kroz subvencionisanje zarada, odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, podršku novom zapošljavanju, jednokratnu podršku privredi za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju, smanjenje troškova zakupa prostora u državnom vlasništvu i odlaganje ovih obaveza, kao skraćenje roka povraćaja PDV-a – rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su naveli da je Vlada u prvom kvartalu proširila opseg ugroženih djelatnosti i povećala subvencije tim djelatnostima sa 70 odsto na 100 posto minimalne bruto zarade. Takođe, povećan je maksimalni iznos za paušalno poresko oporezivanje sa 18.000 eura na 30.000 eura, čime je pružena pomoć i malim privrednim subjektima.

Podrška privredi 

U okviru drugog paketa mjera podrške građanima i privredi, koji je, kako kažu iz Ministarstva ekonomskog razvoja, imao fiskalni uticaj od 166 miliona eura, mjere su se odnosile na produženje roka za realizaciju kovid državne pomoći do kraja ove godine, povećanje limita podrške sa 800.000 eura na 1,2 miliona eura, zatim umanjenje godišnje naknade za korišćenje morskog dobra, subvencioniranje turoperatora (pomoć od 150.000 eura), turističke vaučere za izdavaoce privatnog smještaja u iznosu od 5,5 miliona eura, subvencioniranje kamate na reprogram postojećih kredita kod poslovnih banaka i IRF-a i dodjelu jednokratne pomoći turističkim vodičima.

– Na osnovu prikazanih podataka o implementaciji Programa subvencionisanja zarada za prvi i drugi kvartal ove godine, kojim je podržano u ukupnom iznosu od preko 27 miliona eura, 97.362 zaposlena lica, može se zaključiti da su kreirane mjere i mehanizmi podrške adekvatno usmjereni prema djelatnostima u najugroženijim privrednim sektorima – smatraju predstavnici Ministarstva.

Oni dodaju da je u tom kontekstu Vlada 30. jula usvojila Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu, koji će implementirati Ministarstvo ekonomskog razvoja, sa ciljem podsticanja proizvodnje, digitalizacije, cirkularne ekonomije i uvođenja međunarodnih standarda poslovanja, odobravanjem bespovratnih sredstava za postepeno prevazilaženje negativnih efekata krize u poslovanju sektora mikro, malih i srednjih preduzeća.

– Posebna pažnja biće posvećena i podsticanju razvoja preduzetništva mladih, žena i zanatlija kao posebno „ranjivih“ ciljnih grupa, kako kroz posebnu programsku liniju, tako i kroz program u cjelini – istakli su iz Ministarstva.

Ukupan budžet opredijeljen za realizaciju Programa za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu je tri miliona eura. Javni poziv za učešće u programu je otvoren do 1. oktobra.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su sredinom aprila kazali Pobjedi da je i pored posljedice pandemije evidentan i određeni broj djelatnosti koje su u prošloj godini imale bolje rezultate, odnosno promet u odnosu na 2019. godinu.

– Riječ je o oko 50 djelatnosti koje su u 2020. godini imale veći promet u odnosu na 2019. godinu, kao što je trgovina na malo kompjuterima, perifernim jedinicama i softverom u specijalizovanim prodavnicama, trgovina na malo cvijećem, sadnicama, sjemenom, đubrivima, kućnim ljubimcima i hranom za kućne ljubimce u specijalizovanim prodavnicama, proizvodnja homogenizovanih hranljivih preparata i dijetetske hrane, prerada i konzervisanje ribe, ljuskara i mekušaca, proizvodnja keramičkih predmeta za domaćinstvo i ukrasnih predmeta, proizvodnja plastičnih masa u primarnim oblicima, proizvodnja sapuna i deterdženata, sredstava za čišćenje i poliranje, proizvodnja mašina za poljoprivredu i šumarstvo itd. – naveli su ranije iz Ministarstva.

Predstavnici Ministarstva tada su istakli da je, međutim, vrlo teško govoriti o direktnim ili indirektnim uticajima čak i u djelatnostima koje su imale pozitivan trend, jer je, kako su kazali, i on možda bio manji u ovakvim uslovima poslovanja.

Izvor:Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor