Prilikom radova na benzinskoj pumpi pored muslimankog groblja, pronašli ljudske skelete

Radnici bjelopoljskog „Vodovoda Bistrica“ danas su prilikom izvođenja radova u sklopu rekonstrukcije benzinske pumpe u ulici “Slobodana Penezića”u naselju Ćukovac pored muslimanskog groblja i gradske galsahane pronašli skeletne ostatke – ljudske kosti.

Odmah po saznanju o tome, izvođač je obustavio radove. Vodovod je za ove radove angažovao ‘Energo Invest Group“ doo, Podgorica koja izvodi radove na gradnji benzinske stanice u Bijelom Polju za firmu “Jugopetrol“ .

Skeletni ostaci su pronađeni prilikom iskopavanja trase za atmosfersku kanalizaciju za pumpu, na manje od metar dubine, ispod kolovozne trake. Pronađena ljudska lobanja i nekoliko vidljivih kostiju.

“Postupajući u skladu Zakona o zaštiti kulturnih dobara, obustavili smo radove te vas molimo da postupite u skladu sa procedurama iz vaše nadležnosti”, navodi se uz apel na brzo reagovanje u dopisu upućenom Upravi za zaštitu kulturnih dobara.

Shodno Zakonu o očuvanju kulturne baštine, Uprava nakon izvršenog uviđaja, zavisno od vrste i prirode otkrivenog nalazišta i radova koji se izvode, donijeće rješenje da se radovi nastave uz nadzor nadležnog lica ili da se radovi privremeno obustave i da ustanova sprovede odgovarajuće arheološko istraživanje.

U pitanju je muslimansko groblje u blizini Autobuske stanice. Izgradnjom magistralnog puta kroz Bijelo Pijelo groblje je podijeljeno na dva dijela. Jedan dio i dan danas postoji iznad magistralnog puta, gdje je i sagrađena Gasalhana.

Na drugom dijelu, ispod magistrale, su vršena iskopavanja prije izgradnje nekadašnjeg motela koji je davno urušen I uklonjen i izmješeteni ljudski ostaci.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor