Preuzeto 25% struje više nego u avgustu 2020.

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u avgustu preuzeli ukupno 263.852.287 kWh električne energije, što je za 25 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Najviše električne energije, oko 34 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2), saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Kako navode iz CEDIS-a očitano je ukupno 395.899 brojila, ili 95 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni).

„Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da su ekipe Sektora za održavanje su u avgustu 2.335 puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je 308.789 eura.

Na distributivnu mrežu je tokom avgusta priključeno 271 novih korisnika.

„Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 18 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 337 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da su na nivou sekundarne mreže u toku su pripremne aktivnosti na realizaciji planiranih investicija, vrijednosti oko 2.4 miliona eura.

„Najveći broj projekata aktuelan je u podgoričkom konzumu, gdje će se graditi više objekata za koje se odvijaju intenzivne pripremne aktivnosti. Riječ je o izgradnji devet trafostanica naponskog nivoa 10/4kv, (NDTS “Beri 2” i “Beri 4”, TS „BR.9-PMPG“ sa priključnim vodom i uklapanjem u NN mrežu, TS “Nova br.6“ i TS “NOVA br. 10”, prema DUP-u “Zabjelo – Ljubović”, DTS “Br.1 – nova”, prema DUP-u “Konik – Stari Aerodrom III” i DTS “br. 2”, prema DUP-u “Univerzitetski centar” i stubne trafostanice „Brskut“ i „Odžino polje 2″ sa priključnim 10kV vodom i uklapanjem u NN mrežu)“, navodi se u saopštenju.

iz CEDIS-a dodaju da su višemilionski projekti planirani i na primarnoj distributivnoj mreži.

„Za izgradnju 1.9 miliona vrijedne TS 35/10kV „Duklo“ (2x8MVA) u Nikšiću pribavljeni su urbanističko tehnički uslovi, kao i za rekonstrukciju 35 kV dalekovoda „Markovići“-„Miločer“ u Budvi, gdje se takođe planira i rekonstrukcija TS 35/10kV “Buljarica”“, navodi se u saopštenju.

Napominju da je njihova osnovna djelatnost distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 418 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Izvor:RTCG

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor