Presušili izvori na katunima, beranski stočari u problemu

Zbog suše prinosi sijena su više nego prepolovljeni u odnosu na minule godine, tako da prosto ne znamo kako da obezbijedimo dodatne količine hrane potrebne da prehranimo stoku,navodi stočar Radojko Lutovac

Dugotrajna suša donijela je po pitanju vodosnadbijevanja velike probleme beranskim stočarima koji borave na katunima Cmiljevice. Oni tvrde da su izvori na ovoj planini praktično presušili i da muku muče kako da napoje svoja stada.

-Nikada dosad nije bilo ovakve suše. To je uticalo da dođe do presušivanja većine izvora duž cijelog masiva planine Cmiljevice gdje borave stočari iz desetak beranskih sela. Dosad smo tražili spas na onim izvorima, čiji se priliv vode, iako u smanjenim količinama nekako održavao, međutim od nedavno i ti izvori počinju da presušuju. To predstavlja veliki problem za stočare, jer bez vode na planinama nema života. Bili smo primorani da naručujemo cisterne vode iz grada kako bi bar trenutno riješili probleme – navodi stočar Radojko Lutovac.

On naglašava da postoje i drugi ograničavajući faktori za odgovarajuće bavljenje stočarstvom.

-Zbog suše prinosi sijena su više nego prepolovljeni u odnosu na minule godine, tako da prosto ne znamo kako da obezbijedimo dodatne količine hrane potrebne da prehranimo stoku. Takođe, putevi koji vode do naših ljetnjih koliba nalaze se u lošem stanju. Svi ti putevi zaslužuju jednu ozbiljnu popravku i rekonstrukciju. Zato očekijemo da će u cilju prevazilaženja postojećeg stanja Ministarstvo poljoprivrede, vodopreivrede i šumarstva i lokalna uprava prižiti ruku pomoći nama stočarima, jer sami ne možemo da se izborimo sa izuzetno naraslim problemima – poručio je Lutovac dodajući da ljudima sa ovog područja treba približiti i projekte koji se tiču iskorišćavanja solarne energije pomoću koje bi svaka koliba na katunima dobila struju.

Izvor: dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor