Preminuo slovenački pisac Ciril Zlobec

U Ljubljani je u 94. godini umro slovenački pjesnik, prevodilac i publicista, urednik, novinar i političar Ciril Zlobec, javio je “Radio Slovenija”.

Pisao je lirske, emotivne pjesme i nagrađivan je za svoje djelo. Između ostalog, dobio je Tomšičevu, Župančićevu i Veroniku nagradu, a 1982. godine i Prešernovu.

Prve pjesme objavio je 4. jula 1945. godine za vrijeme rata, a 1953. inspirisao je slovenačku javnost pjesničkom zbirkom Pesmi štirih (Pjesme četvorice), koju je objavio zajedno sa još tri giganta moderne domaće poezije Tone Pavček, Janez Menart i Kajetan Kovič.

Kolekcija je imala nekoliko reprinta i poslužila je kao izuzetan dokaz interkonekcije četiri tako različita pjesnika, ujedinjena kao jedan u jednu.

Posljednji od antologijskog kvarteta bio je oproštaj od Zlobeca. Janez Menart umro je 2004. godine, Tone Pavček 2011. i Kajetan Kovič tri godine kasnije.

Ciril Zlobec rođen je kao sedmo dijete. Osnovnu školu je pohađao u selu Avber, gimnaziju u Gorici i Kopru. Iz Gimnazije je isključen 1941.

Bio je u partizanima, a potom nastavio studije u Ljubljani. Bio je urednik Radio Ljubljane od 1969-72, a od 1972. urednik redakcije kulturno-umjetničkog programa Radio Ljubljana.

Poznat je i kao prevodilac Dantea, Leopardia, Kardučia, Montala, Ungaretia, Kvazimoda.

Sa srpskog na slovenački preveo je Daviča i Popu. Tri decenije bio je glavni urednik književne revije Sodobnost.

Zlobec je bio od 1985. dopisni član, odnosno vanredni i od 1999. redovni član Slovenačke akademije nauka i umjetnosti.

Takođe je bio član Hrvatske akademije nauke i umjetnosti i član Evropske akademije nauka i umjetnosti sa sjedištem u Salcburgu i Mediteranske akademije u Napulju.

Zlobec je napisao više zbirki pripovjedaka i dva romana. Posljednja Zlobecova knjiga objavljena je 1992. pod naslovom “Lijepo je biti Slovenac, ali nije lako”.

Zlobec je za prevođenje dobio, pored drugih, nagrade Euđeno Montale, a 2014. godine nagradu Bosanski stećak.

Bio je počasni građanin Ljubljane i počasni doktor Univerziteta u Kopru. Do 1992. bio je član Predsjedništva Republike Slovenije.

Izvor:Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor