Preminuo nobelovac Vidia Naipaul

Britanski književnik indijskog porijekla Vidia Naipaul ili, kako su ga češće zvali, V. S. Naipaul preminuo je u 85 godini, saopštila je njegova porodica.

Nobelovac je preminuo u njegovoj kući u Londonu, okružen porodicom i bliskim prijateljima.

Naipaulova smrt potresla je hiljade poklonika njegovih djela koji su se putem društvenim mreža oprostili s njim uz citate iz njegovih romana.

Geordie Greig, urednik Maila i blizak Naipaulov prijatelj, kazao je kako njegova smrt ostavlja veliku rupu u književnoj baštini Britanije, ali da nema sumnje kako će njegove knjige živjeti.

Naipaul je rođen u Trinidadu 1932. godine. Napisao je više od 30 knjiga, uključujući remek-djela “A Bend in the River” i “A House for Mr Biswas”.

Na Trinidadu je živio do svoje osamnaeste godine, a onda se 1950. preselio u Englesku gdje je studirao engleski jezik i književnost. Nakon studija radio je kao novinar BBC-ja, ali se kasnije potpuno posvetio pisanju romana i eseja.

Za roman “U slobodnoj državi” dobio je britansku književnu nagradu Booker Prize, a 2001. godine odlikovan je i Nobelovom nagradom za književnost “zbog toga što je ostvario ujedinjenu perspektivu narativnog i nepodmitljivog pomnog istraživanja u radu koji nas podstiče da vidimo prisutnost zatomljenih historija”, što su bile riječi sekretara Švedske Nobelove Skupštine Hans Jornvalla.

Izvor: Cdm.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor