Preispitaće podsticaje povlašćenim proizvođačima

Vlada će preispitati politiku subvencija za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora – solarnih i vjetroelektrana i malih hidroelektrana, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Iz tog Vladinog resora su Pobjedi kazali da će, ukoliko dođe do preispitivanja politike subvencija, doći i do promjene regulative.

Iz Ministarstva su naveli da se Zakonom o energetici uređuje i oblast podsticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora. Plaćanje naknade definisano je članom 24.

„Na osnovu člana 24 zakona donijeta je Uredba o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije. Ukoliko dođe do preispitivanja politike subvencija, doći će i do promjene zakonske regulative“, poručili su iz Ministarstva.

U Crnoj Gori trenutno povlašćeni status ima 28 malih hidroelektrana, dvije vjetroelektrane i pet solarnih elektrana snage do jednog megavata (MW).

Povlašćenim proizvođačima je na ime podsticaja u prošloj godini isplaćeno 19,42 miliona eura. pokazuju podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE), koji su ranije dostavljeni podgoričkom listu.

Od maja 2014. godine do kraja prošle godine ukupno im je isplaćeno 52,25 miliona eura.

Iz Ministarstva su podsjetili da su donošenjem te uredbe stvoreni uslovi za prikupljanje sredstava za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor