Preinačena presuda: Bjelopoljski ljekari osuđeni na po godinu zatvora

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu bjelopoljskog tužilaštva i ljekarima Opšte bolnice Bijelo Polje osuđenima zbog infekcije beba preinačio kazne i osudio ih na po godinu zatvora.

      Podsjetimo, ljekari bjelopoljske Opšte bolnice Tomislav Jeremić i Haka Tahirović osuđeni su prvostepenom presudom na sedam mjeseci zatvora, a Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević na šest mjeseci kućnog pritvora jer nijesu spriječili infekciju pet beba u novembru 2014. kada je jedno novorođenče preminulo.

U usmenom obrazloženju prvostepene presude stoji da „ljekari nijesu postupali po propisima kojima su precizirane mjere za sprječavanje i suzbijanje opasnih bolesti, pri čemu su bili svjesni da takvim nečinjenjem mogu izazvati zabranjeno djelo“.

Istaknuto je da Jeremić, kao tadašnji direktor bolnice, nije postupio po Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti tako što u bolnici nije formirao tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija.

U presudi je naglašeno da Jeremić, Tahirović i Puletić nijesu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, te nijesu redovno kontrolisali ta odjeljenja, niti su nalagali uzimanje briseva radi kontrole uređaja, opreme i sanitarnog materijala, kao ni sanitarnu kontrolu zaposlenih.

„Sve to je dovelo do loših higijenskih uslova na pomenutim odjeljenjima zbog čega je došlo do infekcije uzrokovane bakterijama i obolijevanja od opasne zarazne bolesti-sepse od kojih je jedna od pet inficiranih bebi preminula“, piše u presudi.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor