Search
Close this search box.

Pred izbore za popravke puteva troše 867.000 eura

Opština Danilovgrad za asfaltiranje i nasipanje puteva u prigradskom području planira da potroši čak 250.000, dok su u barskoj lokalnoj upravi raspisali najviše tendera za popravke putne infrastrukture

Opštine Žabljak, Bar, Budva, Danilovgrad i Zeta, u kojima se 23. oktobra održavaju lokalni izbori, raspisale su u proteklih nekoliko dana brojne tendere za sanaciju, asfaltiranje i uređenje lokalnih puteva ukupne vrijednosti oko 867.000 eura. Portal za javne nabavke nije radio oko mjesec, ali je od njegovog ponovnog pokretanja raspisano preko 100 tendera, a jedan od “težih” raspisala je Opština Danilovgrad koja za asfaltiranje i nasipanje puteva u prigradskom području planira da potroši čak 250.000 eura.

”U OPŠTINAMA ŽABLJAK, BAR, BUDVA, DANILOVGRAD I ZETA RADIĆE SE PUNOM PAROM DO 23. OKTOBRA

Široke ruke je i Opština Budva koja je za sanaciju i modernizaciju saobraćajne infrastrukture u Mjesnoj zajednici Petrovac izdvojila 185.000 eura, ali i dodatnih 233.000 za sanaciju i modernizaciju trotoarskih površina i kolovoznih zastora na nivou grada.

U Zeti se traži ponuđač za nasipanje i sanaciju makadamskih puteva prema Skadarskom jezeru, za šta je opredijeljeno 30.000 eura, a, kako se pojašnjava u tenderu, sredstva za navedene radove obezbijeđena su kroz projekat sufinansiranja od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Opština Žabljak oko 50.000 izdvaja za nasipanje seoskih puteva, a investitor sam mora da obezbijedi materijal za nasipanje.

– Na pojedinim dionicama putnih pravaca nije potrebno nasipanje puta u cjelosti, već samo popunjavanje rupa u zavisnosti od oštećenja puta. Iz navedenih razloga investitor će organizovati obilazak terena u vremenskom periodu od 3. do 7. oktobra. Imajući u vidu da su lokalni i nekategorisani makadamski putevi na teritoriji opštine Žabljak oštećeni usled atmosferskih nepogoda – kiše i snijega, te je neophodna njihova hitna popravka, kao i iz razloga kratke građevinske sezone na Žabljaku. Rok za dostavljanje ponuda u ovom postupku je skraćen na 16 dana. Smatramo da je taj razlog opravdan za skraćenje roka za dostavljanje ponuda – objasnili su iz Opštine u tenderu.

Političarima ništa nije sveto

Ines Mrdović naglašava da političarima u Crnoj Gori ništa nije sveto, osim sopstvenog interesa partije, a time i vlastitog.

– U konkretnom, to nije nagla briga za građane, već je to briga za sopstveni politički rejting i kako da što bolje prođu na izborima. Međutim, nakon što je građanima od manjinske vlade po prvi put ikada onemogućeno da glasaju na lokalnim izborima u redovnim rokovima, pa se sada vlada i bez izbora, moram primijetiti da partije, više nego ikada, vode jednu okrutnu borbu za svaki mogući glas. Prosto, kao da prisustvujemo jedno bespoštednoj gladijatorskoj borbi za svaki, ali svaki mogući glas na predstojećim izborima, što sve ukazuje da su nastupajući lokalni izbori svim partijama od izuzetne važnosti i da se uglavnom ide na “sve ili ništa”. Dakle, partijski interes je broj jedan, a građani i njihove stvarne potrebe će već jednom dođi na red. U međuvremenu se oni posmatraju samo kao glasačka mašina, bez da im se nudi kvalitetna ideja i osnov-program za kvalitetan razvoj lokalnih zajednica – podvlači Mrdović.

U Plavu se za sanaciju lokalne infrastrukture izdvaja 20.000 eura, dok su se u Baru sjetili da im treba projekat tehničke regulacije saobraćaja na teritoriji opštine koji će platiti 19.990 i planiraju sređivanje pješačkih prelaza, kao i nabavku i ugradnju znakova za pješačke prelaze za 9.000 eura. Osim toga, u Baru će 57.000 eura da potroše za sređivanje zelenih površina. Postupak je već jednom objavljivan i tom prilikom rok za dostavljanje ponuda je trajao 26 dana, što je, kako kažu u iz te lokalne opštine, bilo dovoljno da se zainteresovani ponuđači upoznaju sa predmetom i uslovima tendera.

– Takođe, jedan od razloga skraćivanja roka za dostavljanje ponuda je i to što je u prethodnom periodu došlo do značajnijeg povećanja cijena sadnica na tržištu, a imajući u vidu i činjenicu da će se takav trend nastaviti, svako odugovlačenje postupka nosi rizik daljeg povećanja cijena – navode iz Opštine Bar.

Izbori kao praznik

Vesko Pejak dodaje da su tenderi koji se raspisuju slavljenje izbora.

– To je naš način da obilježimo ovaj značajan datum. Tada se obećava, nudi, raspisuje i planira. Većina tih tendera će biti povučena ili opet vraćena na početak. Ali u vrijeme izbora oni su slavljenje izbora kao najznačajnijeg praznika u četiri godine. Zato te tendere ne treba preispitivati, jer ko ima vremena za pitanja kad su izbori? Zaboravila se glad, nemaština, prekršena obećanja i neprincipjelne koalicije – navodi on.

U opštini Bar je, ipak, raspisano najviše tendera jer, osim navedenog, traže i izradu proširenja na lokalnom putu Donji Murići – put Virpazar – Ostros za šta su opredijelili 26.000 eura.

Sagovornici “Dana” nijesu iznenađeni što se opštine aktiviraju pred izbore, smatraju da će se sada raditi punom parom, pa je prava šteta što nemamo izbore svake godine jer bi se radilo i gradilo na sve strane.

Kako kaže Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu, u Crnoj Gori ništa, a naročito u predizbornim periodima nije slučajno.

– Svaka lokalna vlast, ko god da je na njenom čelu, pokušava da iskoristi mehanizme kojima raspolaže da bi na izborima profitirala što bolje. One mehanizme za izborna potkupljivanja koje je svojevremeno razradila DPS, listom sada svi koriste. Jedan od tako razrađenih mehanizama su svakako i sanacije i asfaltiranje puteva u predizbornim periodima. I to nije ništa nepoznato. Niko za tu vrstu političkih uticaja u izbornim periodima nikada nije odgovarao i onda političke partije bukvalno dobiju krila da nastave sa tim mehanizmom. Nažalost, u zemlji u kojoj se građanima godinama sve daje na kašičicu, oni su maltene primorani da se zadovoljavaju takvim mrvicama, kakve su krpljenje rupa po putevima, asfaltiranje i sanacija zaseoka i slično, umjesto da kao građani srećnih država imaju normalne puteve do svojih domova, a ne da čekaju kada će novi izborni ciklus da im se upravo tada, kolokvijalno rečeno i kako sami građani govore, “baci malo asfalta na puteve” – ističe Mrdović.

Koordinator Alternative Vesko Pejak ističe da mu je žao što Crna Gora nema češće izbore.

– Pred izbore se gradi, zapošljava, investira, otvara… Između izbora ljude hapse, progone, iseljavaju se, traže vizu za bolje zemlje. Zato su izbori nešto najbolje što se našoj zemlji događa! Da se ja pitam, izbori bi bili dva puta godišnje jer samo tada je administracija brza i efikasna. Kriminalci i sitni dileri se hapse samo pred izbore, da bi se pustili odmah poslije njih. Zato izbore treba održavati što češće! Posebno ih treba održavati u sjevernim opštinama, jer tamo nema posla. Narod se osjeća važno i poštovano samo kad ih zovu da glasaju – smatra Pejak.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor