Požari uticali na veći stepen zagađenosti vazduha

Požari koji su posljednjih dana zahvatili pojedina područja Crne Gore uticali su na povećanje stepena zagađenja vazduha, kazala je Ivana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine, navodeći da je u ovom slučaju riječ o PM česticama koje imale značajan rast.

Mitrović je u Jutarnjem programu TVCG pojasnila da su jučerašnja satna mjerenja pokazala da su koncentracije PM čestica u Nikšiću bile više od 204 mikrograma u kubnom metru vazduha, dok je u Podgorici bilo iznad 110 mikrograma.

Granična vrijednost ovog polutanta, kaže Mitrović, iznosi 50 mikrograma, što znači da je u gradu pod Trebjesom njegova koncentracija bila četiri puta veća od dozvoljene, a u Podgorici više nego duplo.

„U toku dana, nakon padavina u ova dva grada, te su se vrijednosti vratile u okviru dozvoljenih“, rekla je Mitrović.

Kad je riječ o drugim crnogorskim gradovima, za Cetinje, na čijoj teritoriji takođe bijesne požari, nema podataka jer nemaju mjernu stanicu u Prijestonici.

Kazala je da vjeruje da su padavine uticale na smanjenje PM čestica, ističući da je su u Podgorici i Nikšiću pale na 10 mikrograma u kubnom metru vazduha.

Perović: Jutros se konačno lakše diše u Nikšiću

Aleksandar Perović iz NVO Ozon kaže da je situacija u Nikšiću jutros stabililzovana, te da konačno poslije nekoliko dana imaju čist vazduh.

On je u Jutarnjem programu TVCG rekao da im je namjera da pokrenu institucije da primjenjuju savremene standarde kad je u pitanju kvalitet vazduha.

Pulmolog u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) Vladimir Jovanović kazao je da čovjek dnevno udahne 15 kubika vazduha.

Komentarišući podatak da je koncentracija PM čestica u kubnom metru vazduha u Nikšiću i Podgorici bila više od 200, odnosno iznad 110 mikrograma, Jovanović kaže: „Zamislite koji je to obim čestica koji se unose u organizam“.

Ovakva situacija najviše pogađa astmatičare i hronične bolesnike pluća, te da dolazi do pogoršanja respiratornih simptoma.

Izvor:RTCG

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor