Požari uništili više od 100 elektro stubova

Vatrena stihija i ovoga ljeta oštetila je mrežu i energetske objekte Crnogorskog elektrodistributivnog sistema, a kako ističu u CEDIS-u, do sada je izgorjelo više od 100 stubova različitih profila, ali i druge elektroenergetske opreme. Šteta se još ne može procijeniti, jer su požari i dalje aktivni.

Kako ističu u CEDIS-u, radnje pojedinaca dovode do požara velikih razmjera koji ugrožavaju elektroenergetske objekte i mrežu i uzrokuju dugotrajne prekide u napajanju korisnika električnom energijom, u nekim slučajevima i do 20 sati.

„Naše ekipe, ulažu veliki napor da sačuvaju stabilnost elektrodistributivnog sistema i da svaki korisnik ima pouzdano snabdijevanje električnom energijom. U ovakvim okolnostima imaju prioritetan zadatak da od vatre sačuvaju elektroenergetsku mrežu i objekte, što im otežava ionako težak posao održavanja distributivne mreže. U pojedinim situacijama trebalo im je više od 20 sati dodatnog napora da otklone posljedice požara i uspostave uredno napajanje korisnika“, naglašavaju u CEDIS-u.

Napominju da su stradali stubovi i elektroenergetska oprema u opštinama Podgorica, Cetinje, Nikšić, Plužine, Bar i Šavnik. Ukupna materijalna šteta na energetskim objektima i mreži će se utvrditi u narednom periodu, s obzirom da još uvijek ima aktivnih požara.

U nikšićkoj opštini požar je ugrozio niskonaponsku mrežu “Brestice”, kao i dalekovod “Trubjela” na kojima se još uvijek utvrđuje šteta. Na dalekovodu 10 kV “Petrovići” izgorjela su tri portalna, jedan zatezni A stub kao i tri N11 stuba, dok je na niskonaponskoj mreži “Donji Obljaj” izgorjelo 29 stubova. Na teritoriji opštine Plužine danima je bio ugrožen dalekovod “Unač”, sa kojeg se napaja dio sela Pivske planine, na kojem su izgorela četiri stuba. Tokom požara naviše štete je nanijeto na ditributivnoj mreži sa koje se napaja Katunska nahija. Prema prvim podacima izgorjelo je 15 nosnih stubova na niskonaponskoj mreži “Dolovsko korito”, na dalekovodu “Bijele poljane” jedan A stub, dva portalna i šest nosnih stubova. Na dalekovodu “Bata” izgorjela su tri portalna i šest nosnih stubova, dok je na niskonaponskim mrežama “Ubli” i “Prisoja” uništeno po pet stubova. Štetu od dva A stuba i šest nosnih pretrpjela je niskonaponska mreža “Izvori”.

„Naglašavamo da je u velikom požaru u Baru, u mjestu Mrkojevići do posljednjeg trenutka bio ugrožen dalekovod 10 kV “Mrkojevići” na kojem su stradala četiri stuba. Dalekovod je od većih posljedica sačuvan nadljudskim naporima vatrogasnih službi i naših ekipa. U šavničkoj opštini na 10 kV DV ‘Uskoci’ u požaru su izgorela četiri stuba. Apelujemo na građane da se savjesno i odgovorno ponašaju, te da svojim postupcima ne ugrožavaju prirodu, energetske objekte i mrežu i ne otežavaju posao našim ekipama koje ulažu veliki napor da sačuvaju stabilnost elektrodistributivnog sistema“, navode u CEDIS-u.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor