Povodom Dana pobjede na fašizmom položeni vijenci na na spomen-obilježju na Stražici

Povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović i predsjednik Skupštine opštine Dragiša Sokić položili su vijenac na spomen-obilježju na Stražici i time odali počast svim stradalim sunarodnicima koji su, boreći se protiv fašizma dali svoje živote u antifašističkoj borbi, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Opštine Pljevlja.

 

Pored delegacije lokalne uprave vijence na spomenik na Stražici povodom Dana pobjede nad fašizmom, postavili su prestavnici opštinskih odbora DPS-a, Demokrata, SNP-a, SD-a, SDP-a kao i predstavnici dvije boračke organizacije. Prisutnima se obratio Vidoje Despotović dugogodišnji predsjednik SUBNOR-a Pljevlja on je podsjetio na važnost ovog datuma.

-U Drugom svjetskom ratu učestvovala je 41 država sa preko dvije milijarde i 100 miliona stanovnika. Borbe su vođene na teritoriji 40 država. U ratu su pokorene prvo male zemlje, a onda i sve ostale zemlje Evrope. U okupiranim zemljama, fašističkim osvajačima pridružile su se kvislinške snage i zajedno sa okupatorima učestvovali u borbama protiv naroda i u ubijanju naroda. To narod ne zaboravlja. U tim borbama od 1939. do 1945. poginulo je oko 70 miliona građana među kojima oko 31 milion vojnika sa oružjem. Među njima je 1,7 miliona Jugoslovena, iz Crne Gore blizu 40 000, a iz naše opštine blizu 2 500 boraca i građana. Svi oni zaslužuju naš nezaborav, naše pamćenje i poziv i obavezu da čuvamo vrijednosti za koje su se borili. Nažalost, to radimo u uslovima kada su te vrijednosti od izvjesnih snaga napadnute i svaki dan izraženije – upozorio je Despotović.

 

Izvor: PvPortal

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor