Potrošnja u julu 20 odsto veća nego u istom perodu 2020.

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u julu preuzeli ukupno 258.555.570 kWh električne energije, što je 20 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Najviše električne energije, oko 35 odsto, kako su kazali, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja (Region 2).

„Očitano je ukupno 394.327 brojila, ili preko 94 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto“, navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a dodaju da se ekipe Sektora za održavanje u julu 1.840 puta intervenisale na terenu.

„Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je preko 260 hiljada eura. Na distributivnu mrežu su tokom jula priključena 602 nova korisnika. Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 19 novih elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je preko 337 hiljada, čime je pokriveno preko 80 odsto konzuma“, navodi se u saopštenju.

Ddaju da su tokom jula, na nivou primarne elekdistributivne mreže, započeti radovi na dalekovodu 35 kV “Plav – Gusinje”, sa kojeg se napaja konzum opštine Gusinje, odnosno oko 1.900 mjernih mjesta.

„Za ovu investiciju izdvojeno je 108 hiljada eura. U toku je je priprema za izvođenje radova na rekonstrukciji dalekovoda 35 kV “Ribarevine – Šćepanica” u Bijelom Polju, za šta je opredijeljno preko 217 hiljada eura“, navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a pojašnjavaju da je njihova osnovna djelatnost distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže.

„CEDIS distribuira električnu energiju za preko 418 hiljada korisnika na području Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor