Potrebno hitno uspostavljanje Ministarstva kulture

Članica Izvršnog odbora DPS-a Nela Savković-Vukčević ocijenila je da je potrebno hitno uspostavljanje Ministarstva kulture, koje bi bilo jedini spas za stvaralaštvo koje odumire.

Crnogorski stvaraoci ostavljeni na vjetrometini: Savković-Vukčević (Foto: DPS)

„Imajući u vidu kakva se katastrofa dešava u resoru prosvjete, kulturni djelatnici trebalo bi još da budu i zadovoljni zbog toga što je ministarka Bratić potpuno zanemarila tu oblast. A da je kultura u potpunosti zanemarena, najbolje će reći i najpovršnije poređenje svega što je Vlada u toj sferi uradila, čak i tokom korona krize u odnosu na potpunu stagnaciju i ignorantski stav ministarstva ‘četiri u jedan'“, rekla je Savković-Vukčević.

Crnogorski stvaraoci su, smatra ona, ostavljeni na vjetrometini, a nekadašnje Ministarstvo kulture pretvoreno je u ispostavu koja služi samo tome da Vesna Bratić po kazni šalje nepodobne službenike.

„Budžet je usvojen prošlog mjeseca, a konkursa za stvaraoce nema ni na vidiku. Isto je i sa programom podrške kulturi na sjeveru, a inovativni i djelotvorni programi poput ‘Kreativne Crne Gore’ sada su već dio davnog prošlog vremena. Mnoge manifestacije, koje su u Crnu Goru dovodile i priznate autore i brojnu publiku iz inostranstva, odumiru“, rekla je ona.

Potpuno su, kazala je, stali projekti kojima je umjetničko-kreativna zajednica u Podgorici, Baru i Bijelom Polju trebalo da dobije prostor za stvaranje, a Crna Gora objekte za rezidencijalne programe.

„Ministarka Bratić već je počela da svojata sličan projekat u Kotoru, koji je u cjelosti realizovala prethodna Vlada – a sa kojim ona sama i dalje pojma nema šta će raditi. Brojni obnovljeni objekti iz prošlog mandata, poput Pekićeve kuće u Šavniku, zjape prazni i neiskorišćeni. Ni kultura nije pošteđena revanšizma, partijskih uhljebljenja i svega što su glavna obilježja rada aktuelne Vlade“, kaže Savković-Vukčević.

Vrsni i stručni službenici iz resora kulture i institucija umjetnosti, kako je istakla, danas su uglavnom besposleni: „A ustanove kulture pretvorene su u mjesta koja uglavnom služe za organizaciju programa iza kojih stoji vladajuća većina. Od ukidanja Ministarstva kulture, riječju, umjetnost u Crnoj Gori je pod anestezijom, čekajući ćutke upokojenje“.

Izvor:RTCG
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor