Search
Close this search box.

”Potpuna usklađenost Crne Gore sa spoljnom politikom Evropske unije je čvrst i visoko cijenjen dokaz posvećenosti našim zajedničkim vrijednostima”

Premijer Dritan Abazović prisustvovao je sinoć prijemu povodom Dana Evrope na Cetinju – saopšteno je iz Kabineta premijera.

gov.me
gov.me

Prijem je, kako je navedeno u saopštenju, organizovala šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović takođe je prisustvovao prijemu povodom Dana Evrope.

 

Potpuna usklađenost Crne Gore sa spoljnom politikom Evropske unije je čvrst i visoko cijenjen dokaz posvećenosti našim zajedničkim vrijednostima – poručila je između ostalog šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa na prijemu povodom Dana Evrope u bašti Dvorca Kralja Nikole na Cetinju.

Popa: ” Dan Evrope je prirodno i prilika da se osvrnemo na to koliko smo daleko stigli kao Unija, i da razmislimo o pravom smislu i značaju naših temeljnih vrijednosti. Evropska unija je ukorijenjena u zajedničkoj vjeri u ljudsko dostojanstvo, slobodu, demokratiju, jednakost, u vladavinu prava i ljudska prava. Danas, kada naša Unija slavi 72. rođendan, s ponosom možemo reći da su se ove osnovne vrijednosti pokazale kao čvrst temelj za zajednicu koja je svojim članovima donijela najduži period neprekinutog mira i prosperiteta u dugoj, i često burnoj evropskoj istoriji. Pa ipak, Evropska unija se ne okružuje zidovima, već je ujedinjena i odlučna – danas više nego ikad – da te vrijednosti zaštiti od višestrukih izazova, čak i daleko van svojih granica” – istakla je.

A izazovi s kojima se danas suočavamo zaista su, naglašava ona, višestruki i ozbiljni.

”Tek što smo prošli kroz do sada neviđenu zdravstvenu krizu, i usred rješavanja ekonomskih izazova koje je ona uzrokovala, sada se takođe suočavamo s nemilosrdnom agresijom na jednu miroljubivu evropsku naciju. Nešto što je prije samo nekoliko mjeseci bilo nezamislivo. Krize ovih razmjera stavljaju na probu naše temeljne vrijednosti. Međutim, kao i mnogo puta ranije, Evropska unija je odgovorila izazovu, a naša solidarnost i jedinstvo samo su postali jači – ocijelila je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.”

Podsjetila je da su stajali uz prijatelje i partnere tokom krize kovida-19.

Popa: ”I danas ćemo s prijateljima i partnerima stati u podršku ukrajinskoj borbi za slobodu i dostojanstvo, te pravu da sama odlučuje o svojoj budućnosti. Ponosni smo što je, u ovim odlučujućim nastojanjima da izgradimo slobodnu, sigurnu i prosperitetnu Evropu, Crna Gora na našoj strani, kao pouzdan i vjerodostojan partner. Potpuna usklađenost Crne Gore sa spoljnom politikom Evropske unije je čvrst i visoko cijenjen dokaz posvećenosti našim zajedničkim vrijednostima. Kao najnaprednija kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora može računati na našu punu podršku u naporima da napreduje u ključnim reformama i izbori se za svoje mjesto u Uniji. Radujem se danu kada će ova prelijepa zemlja slaviti Dan Evrope kao punopravna članica naše Unije” – istakla je.

Link povodom okupljanja građana na Cetinju, u znak proslave 9. maja.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor