Potpisan sporazum CG i Albanije o saradnji u oblasti kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović potpisao je danas sa ministarkom kulture Repubike Albanije Mirelom Kumbaro Furdži Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Albanije, za period 2018 – 2020.

Ministri su navedeni dokument potpisali nakon zajedničke sjednice Vlade Crne Gore i Vlade Republike Albanije, koja je održana danas u Skadru.

“Na dinamičniju i sadržajniju saradnju u oblasti kulture, Albaniju i Crnu Goru, pored ostalog, obavezuje i značajan dio zajedničkog kulturno-istorijskog nasljeđa. Zahvaljujući otvorenosti priobalja južnog Jadrana, geografskoj cjelovitosti Zetsko-skadarske kotline, prirodnim putevima dolina Drima, Morače i Zete, već u srednjem vijeku stvorili su se ambijentalno-demografski uslovi za česta kulturna prožimanja, čiji su tragovi prisutni kako u istoriji tako i savremenom razvoju ova dva naroda,” istakao je ministar Bogdanović govoreći o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Republike Albanije. “Ovakvi bilateralni sastanci uvijek predstavljaju najbolju formu za definisanje ključnih inicijativa i aktivnosti, jer se samo kompletnim uvidom svih resora izvršne vlasti može dobiti pravo stanje odnosa i potreba u saradnji devije države,” dodao je Bogdanović.

Potpisani program kao značajnu oblast u odnosima dvije zemlje prepoznaje film i kinemografiju, naglašava značaj razvoja pozorišne, likovne i muzičke umjetnosti, ali i zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

Program saradnje koji će se implementirati u toku 2018. 2019. i 2020, podrazumijeva realizaciju projekata Filmskog centra Crne Gore i Filmskog centra Albanije, Crnogorskog narodnog pozorišta i Nacionalnog teatra Albanije, Crnogorskog simfonijskog orkestra i Simfonijskog orkestra RTV Republike Albanije.

U oblasti kulturne baštine, Programom su planirani projekti koji se odnose na kulturna dobra Svač i Crkvu svetog Srđa i Vlaha, organizovanje festivala folklora, prezentaciju muzeja “Marubi”, saradnju na realizaciji projekta kulturne rute na Skadarskom jezeru, digitalizaciju arhivske građe i razmjenu znanja i iskustava na polju zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Institucije i organizacije dvije zemlje zajednički će učestvovati na obukama Regionalnog centra za konzervaciju i restauraciju Jugoistočne Evrope, ali i na balkanskom filmskom sajmu koji se organizuje u Tirani.

Program saradnje usaglašen je tokom zvanične posjete ministarke kulture Republike Albanije Mirele Kumbaro Furdži Crnoj Gori, u aprilu 2018, kada je održan i zajednički sastanak sa direktorima institucija kulture dvije zemlje. Dokument se potpisuje na osnovu Sporazum ao saradnji dva ministrastva, iz 2009. godine.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor