Potpisan Protokol o saradnji IRF-a i Eko fonda

Investiciono-razvojni fond (IRF) i Fond za zaštitu životne sredine (Eko fond) potpisali su danas Protokol o saradnji u vezi sprovođenja zelenog finansiranja u Crnoj Gori.

Protokol o saradnji potpisali su izvršna direktorica IRF-a Irena Radović i v.d. izvršnog direktora Eko fonda Draško Boljević, u prisustvu predsjednika Odbora direktora IRF-a Velizara Kaluđerovića i predsjednice Odbora direktora Eko fonda Nataše Jevrić.

Cilj Protokola je uspostavljanje bliže saradnje između IRF-a i Eko-fonda, usmjerene na podršku razvoju zelenog finansiranja u Crnoj Gori, kroz implementaciju javnog konkursa za dodjelu bespovratnih podsticajnih sredstava.

„Ove subvencije su namijenjene sufinansiranju realizacije projekata korišćenja obnovljivih izvora energije koji realizuje Eko-fond uz podršku UNDP-a. IRF će podržati realizaciju ovog projekta kreditiranjem krajnjih korisnika putem novog Programa podrške razvoju zelenih poslova u Crnoj Gori – Fotonaponski paneli za privredu i poljoprivredu“, saopšteno je iz IRF-a.

Ovom prilikom, direktorica Radović je istakla važnost partnerstva IRF-a i Eko-fonda u pravcu podsticaja veće upotrebe čiste energije i poboljšanju energetske efikasnosti, s ciljem smanjenja emisija ugljen-dioksida i uštede u troškovima za energiju u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, te poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori.

Naglasila je očekivanje da će ovaj inicijalni Program subvencija, kroz povećanje energetske efikasnosti i sigurnosti u snabdijevanju, kao i kroz afirmaciju korišćenja obnovljivih izvora energije, dati važan podsticaj niskokarbonskom razvoju i ekonomskom oporavku zemlje, kao i da će poslovna zajednica pokazati interesovanje i motivaciju da učestvuje u ovom programu s novim idejama i rješenjima. Istakla je uvjerenje da će ovaj i slični programi doprinijeti postizanju dugoročnih ciljeva Crne Gore u kontekstu Pariskog sporazuma, Evropskog zelenog sporazuma i UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

V. d. izvršnog direktora Eko-fonda Draško Boljević istakao je da je saradnja ove dvije institucije od strateškog značaja za podsticanje i promovisanje zelenih projekata. Crna Gora se opredijelila za zelenu tranziciju sa ciljem smanjenja emisije zagađujućih materija i unaprijeđenja privrednog ambijenta. Eko-fond u saradnji sa UNDP-em je obezbijedio 100.000 eura za subvenciju koja iznosi do 40% prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 25.000 eura po korisniku.

Projekat je multiplikativni i ima za cilj smanjenje troškova električne energije i povećanje produktivnosti privrednika i poljoprivrednika, kao i ostvarivanje značajnog smanjenja emisija CO2. Plan je da u narednom periodu nastavimo podršku privredi kroz slične projekte, kao i da proširimo podršku na građane.

„Sredstva koja će IRF odobravati po osnovu pomenute kreditne linije biće dostupna preduzetnicima, poljoprivrednicima i mikro, malim i srednjim preduzećima u iznosu od 3.000 eura do maksimalno 400.000 eura, po kamatnoj stopi od 3 % na godišnjem nivou i rokom otplate do 10 godina uključujući grejs period do godinu dana“, navode u saopštenju.

Kako su kazali iz IRF-a implementacija ovog Programa podrške doprinijeće razvoju tržišta i većem korišćenju obnovljivih izvora energije kao i smanjenju emisija ugljen-dioksida u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, preduzetnicima kao i poljoprivrednim gazdinstvima u Crnoj Gori.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor